BBC despre sistemul romanesc de sanatate

BBC despre sistemul romanesc de sanatate

0 274

Sistemul romanesc de sanatate este in pragul colapsului, se afirma intr-un documentar realizat de corespondentul BBC la Bucuresti, Oana Lungescu. „Romania cheltuie mai putin pe sanatate decat orice alta tara din Uniunea Europeana si, din cauza celei mai grave recesiuni din istorie, planuieste sa cheltuiasca si mai putin”, precizeaza ziarista, adaugand ca subfinantarea cronica si plecarea personalui medical peste hotare pot pune in pericol viata pacientilor.
Corespondenta BBC exemplifica problemele sistemului medical din Romania amintind de cazul lui Cristian Grigore, un baiat in varsta de noua ani, care in luna mai a mers la spitalul din Slatina cu mana rupta „dar a murit, cel mai probabil din cauza unei infectii severe contactate acolo”.
Tatal lui Cristian a declarat ca „pur si simplu doctorii i-au ignorat fiul”. Familia a trebuit sa-si cumpere singura analgezice. Apoi, ei i-au dat doctorului 6 dolari, tot ce-si puteau permite. „Daca as fi avut mai multi bani, el (n.r. baiatul) s-ar fi intors acasa”, a spus Grigore.
BBC scrie ca moartea copilului arata „cat de bolnav este sistemul de sanatate din Romania”.
Conducerea spitalului si medicii care l-au tratat pe baiat au fost dati afara. Corespondenta BBC il citeaza pe noul director medical al spitalului, Romeo Stanculescu, care precizeaza ca: „Fantoma lui (n.r. a lui Cristian) ne bantuie. Cred ca acest copil a fost victima sistemului. Dar noi suntem sistemul si toate esecurile noastre sunt reflectate de astfel de cazuri”.

Attila Cseke: „Sistemul se afla intr-un moment foarte dificil”
BBC precizeaza ca in intreaga Romania, spitale precum cel din Slatina „sunt inglodate in datorii. Uneori, ele isi permit sa plateasca doar pentru unele dintre medicamente si din proviziile medicale de care au nevoie”. Deseori, ele nu mai au lucruri de baza, precum antibioticele.
BBC aminteste si de reducerile salariale de 25% care au afectat si sistemul medical. Sora-sefa a spitalui din Slatina, Valentina Gheorghe, a marturisit ca, desi lucreaza la acea institutie medicala de 28 de ani, intentioneaza sa emigreze in Anglia sau Franta pentru ca are nevoie de bani: „Am doi copii, este foarte greu”.
BBC l-a intrebat pe ministrul Attila Cseke daca e de parere ca sistemul medical se afla in pragul colapsului. „Nu l-as descrie ca pe un colaps, ci ca pe un moment foarte dificil – o rascruce de drumuri in 2010. Trebuie sa gasim virajul corect care sa ne scoata din aceste probleme”, a afirmat ministrul.
Potrivit BBC, Cseke primeste cel mai mic buget din toate Ministerele Sanatatii din UE – 3.6% din PIB, adica jumatate din cel alocat in Marea Britanie si o treime din cel alocat de Germania.
Articolul BBC aminteste de masura lui Cseke de a transfera controlul majoritatii spitalelor catre Consiliile Locale, insa vorbeste si de faptul ca ministerul nu poate face prea multe pentru a creste salariile personalului medical.

Din aceasta cauza, incepand din 2007, aproape 5.000 de doctori romani au plecat in Europa Occidentala.

Liderii politici sa trateaza in strainatate
In acest context, politicienii de frunte ai tarii prefera sa mearga sa se trateze in strainatate. Cantareata de opereta Amelia Antoniu, care era sa moara in urma unei operatii de rutina, a criticat vizita pe care presedintele Traian Basescu a facut-o la Viena pentru o operatie de hernie de disc in urma cu cativa ani: „A fost ca o palma peste obrazul nostru romanesc”.
BBC precizeaza ca problemele din sistemul romanesc de sanatate au implicatii si dincolo de granitele Romaniei, deoarece tara noastra are cea mai mare rata de infectii cu tuberculoza din Uniunea Europeana. Romanii pot exporta astfel boala in UE, lucru care face necesara colaborarea cu autoritatile din Uniune.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.