Bechtel – autostrada nepotilor (II)

Bechtel – autostrada nepotilor (II)

0 296

Voi incerca, in randurile care urmeaza, sa prezint cate ceva despre autostrazile Bechtel in Europa, intre anulari de contracte si scandaluri politice
Dupa caderea lagarului socialist, SUA s-au grabit sa promita si, intr-o masura, sa asigure fostelor tari comuniste ajutoare in interes american. Multe firme si oameni de afaceri de peste ocean au venit si in Romania, dar si in celelalte tari ale fostului lagar socialist, sa dea o mana de ajutor ca unii potentati ai vremii sa faca avere de milioane, bineinteles acesti (nea)veniti saltand grosul. Au fost tot felul de mari necunoscuti, ca firme si oameni, in ce priveste lumea afacerilor. Este drept, au venit si de prin alte parti ale lumii, cu tari aflate in zona economiei libere. Dar americanii, de la care s-a asteptat atata si atata, conform promisiunilor lor si a pozitiei lor pe mapamond, au fost cei care au deceptionat, in mare masura, cel mai mult.
Prin Europa de Est s-au prezentat insa si firme cunoscute ca serioase pe plan international, printre ele fiind si acest Bechtel constructor de autostrazi. Dar orice existenta serioasa mai are si cate un zambet ascuns in suflet, uneori sincer, in multe cazuri ironic la adresa unuia pe care simte ca il poate fenta. Asa si Bechtel in tarile proaspat scapate de sub cizma comunista de dupa fosta Cortina de Fier, printre care si mica Albanie, dornica si ea de modernizare, de ce nu.
La fel ca in Romania, presa albaneza a speculat faptul ca semnarea contractului cu americanii s-ar fi facut in urma unor interventii de natura politica. La un an distanta dupa parafarea, in 2006, a contractului cu Bechtel, George W. Bush a facut o vizita „istorica” in Albania. Surpriza sau nu, aceasta a fost prima vizita a unui presedinte american pe teritoriul albanez.
Atunci, fostul presedinte american si-a exprimat sprijinul pentru intrarea in NATO a Albaniei, iar un an mai tarziu, la Summitul de la Bucuresti din 2008, aceasta tara a fost invitata sa adere la structurile nord – atlantice. In Romania, lucrurile s-au intamplat aproape la fel: în 2002, George W. Bush era impresionat de curcubeul de la Bucureºti, in 2003 se semna constractul cu Bechtel, iar în 2004, Romania era invitata oficial sa adere la structurile NATO.

Dincolo de aceste similitudini, efectele produse de semnarea contractului cu Bechtel au fost diferite la Tirana fata de Bucuresti. La ei, fostul ministru al transporturilor, care acum este ministru de externe, a fost acuzat de abuz in serviciu pentru ca a facut presiuni pentru incredintarea directa a contractului. La noi se scrie si se discuta intr-o veselie, specialistii politici si economici aratand cu degetul spre, dar nu pe rana. Si atunci cum sa se mai vindece aceasta?
Scandalul in jurul contractui albanez a pornit dupa ce costurile autostrazii de acolo au ajuns mai mari decat duble. Procurorii albanezi au gasit si unele cauze: lipsa unui studiu de fezabilitate coerent, modificarea solutiilor tehnice si chiar a proiectului. Nu ati vazut pe undeva foaia de indigo?

„La început s-a spus ca autostrada va costa 400 de milioane de euro, iar acum acest pret a crescut la aproape 1 miliard”
Daca in Albania se fac e o ancheta, in Romania niciun oficial nu a fost tras la raspundere pentru incredintarea directa sau pentru faptul ca pretul autostrazii a ajuns acum la 7 miliarde de euro, desi la semnarea contractului, in 2003, fusese stabilit la 2,4 miliarde de euro.
Iar daca in Albania si Romania compania Bechtel a reusit sa semneze contracte mai mult decat avantajoase, aceasta datorita unor interese obscure, care mai apoi au provocat neglijente si amatorism, atat pe plan economic, cat si pe cel politic – vezi chestia si conditiile intrarii in NATO – nu acelasi lucru s-a intamplat in Croatia. In 2004, autoritatile croate i-au fortat pe americani sa colaboreze cu firme locale dupa ce au constatat ca subcontractorii turci folositi de Bechtel au facut lucrari de mantuiala pe bani tot mai multi. De ce la noi nu se poate? Si unde este transparenta cu care s-au laudat si se lauda cei responsabili, mai multzi de-a lungul anilor, probabil interesati material – nu poate fi vorba de spiritualitate sau patriotism aici – ca blablaul lor creste geometric?
Strategia aplicata in Romania ºi Albania, dar esuata in Croatia, arata cum Bechtel reuseste sa stoarca de bani tarile in care nivelul de competenta in institutiile care se ocupa de constructia de autostrazi (si nu numai) este unul foarte scazut, cu voie politica si interese de clan.
In numarul de maine voi prezenta cate ceva despre aspectul exproprierilor si la ce au folosit acestea.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.