Beti suc de morcovi mai ales iarna
In tot timpul anului, dar mai ales iarna, este bine sa se consume morcov pentru a intarirea sistemului imunitar al organismului.
Sucul de morcovi este compus din mai multe elemente ce hranesc organismul. Este cel mai bogat sursa de vitamina A, continand insa si alte vitamine cum ar fi: brom, calciu, cupru, fosfor, magneziu, mangan, potasiu, sulf.
O jumatate de litru de suc de morcovi, baut zilnic, are mai multa valoare constructiva pentru organism decat 25 de tablete de calciu.
Sucul natural din morcovi se prepara astfel:
- Se spala morcvii si se curata de coaja si se storc cu ajutorul unui storcator de fructe si legume. Daca nu aveti, se dau pe razatoarea mica si se storc cu ajutorul unui tifon, sau o carpa curata.
- Se consuma cate trei pahare de 200ml cu o jumatate de ora inainte de mese.
- Cura se tine 7 zile minim pentru afectiuni usoare. Se poate ajunge si la 42 de zile pentru afectiuni mai grave.
- Pentru imbunatatirea gustului (care de fapt nu este rau!), se poate adauga la fiecare pahar 1-2 lingurite de miere si cateva picaturi de zeama de lamaie.
Utilizari medicinale:
- In anemii, rahitism, astenie nervoasa, fizica sau surmenaj, se recomanda sa se urmeze o cura se 42 de zile in care se consuma in fiecare dimineata, 2 pahare pe stomacul gol.
- Ajuta la dezintoxicarea ficatului lenes, incarcat de deseuri si toxine. Morcovul este o leguma care trebuie sa fie inclusa zilnic in meniul hepaticilor, ca si ?n cel al reumaticilor, al celor suferinzi de artrita si guta, in curele de dezintoxicare a organismului si pentru calmarea durerilor.
- Tulbulari in tranzit intestinal (constipatii si diaree, tratarea colitei de putefactie) se recomanda o cura de 30 de zile cu consumarea a cate 1-2 pahare de suc inaintea fiecarei mese.
- Arsuri la stomac- se recomanda din 15 in 15 minute cate 5-6 linguri de suc proaspat de morcovi. Fiind o solutie alcalina calmeaza rapid arsurile.
- Afectiuni respiratorii – bronsita, sam, pneumonie, se beau zilnic cete 2 pahare in care se poate adauga miere sau un galbenus de ou proaspat. Se consuma cu o ora inainte de fiecare masa principala.
- Stimuleaza apetitul, avand un rol important in digestie.
- Mamele care alapteaza ar trebui sa consume cantitati mari de suc de morcovi, pentru a spori cantitatea laptelui. In ultimele luni ale sarcinii, sucul de morcovi, baut in cantitati suficiente, reduce posibilitatea eventualelor riscuri la nastere.
- Ajuta la prevenirea infectiilor la ochi, gat, sinusuri, amigdale.
- Pielea uscata, dermatitele sunt uneori datorate deficientei vitaminei A continute in sucul de morcovi.
Precizare:
o?????? Sucul de morcovi se consuma atunci cand este pregatit, nu se lasa pentru mai tarziu, pentru ca oxideaza si isi pierde calitatile.
o?????? Daca unele persoane au o reactie de respingere a sucului dupa primele cantitati baute, nu trebuie sa va ingrijorati, deoarece aceste simptome dovedesc faptul ca organismul a inceput eliminarea toxinelor.