Biblia lui Andrei Saguna a fost oferita Patriarhului Daniel

Biblia lui Andrei Saguna a fost oferita Patriarhului Daniel

0 324

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane s-a aflat in vizita la Brasov unde a fost cadorisit cu nenumarate obiecte rare si extrem de importante pentru istoria locala a transilvanenilor si, mai ales, a brasovenilor.
Unul dintre lucrurile cel mai de pret pe care l-a primit Prea Sfintia Sa este un document de mare valoare culturala, inclus in patrimoniul national: biblia personala a mitropolitului Andrei Saguna. Ceremonia de inmanare a Bibliei a avut loc la Prima Scoala Romaneasca, de langa Biserica Sfantul Nicolae din Scheii Brasovului.
Aici, sute de credinciosi s-au adunat in preajma covorului rosu pe unde a pasit Patriarhul, acesta fiind intampinat, bineinteles, si de Junii brasoveni, imbracati de sarbatoare, dar si de oficialii administratiei locale si judetene.
Aici, Preafericitul Daniel a oficiat „Te Deum” la care au participat peste 150 de preoti din cadrul Protopopiatelor Brasov, Sacele si Bran si zeci de credinciosi.
„Ma impresioneaza aici credinta brasovenilor si apoi legatura dintre credinta si cultura, harnicia, vrednicia si eleganta. E foarte multa eleganta aici, si in costumele Junilor, si in modul in care sunt prezentate valorile traditiei. Apreciez aici sinteza dintre Rasarit si Apus, dintre Orient si Occident si capacitatea de a lua ce e bine din fiecare cultura, dar a fi prezentat apoi pe masura si sensibilitatea sufletului romanesc”, le-a marturisit Patriarhul brasovenilor, citat de cotidianul Buna Ziua Brasov.
La randul sau, patriarhul a facut si el cateva daruri Primei Scoli Romanesti, inmanandu-le preotului profesor, Vasile Olteanu: trei volume de studii academice ale lui Vasile cel Mare si un volum aniversar „Biserica Ortodoxa Romana si Unirea Principatelor”, „un volum care aduce aminte cum a lucrat pentru unire mitropolitul Tarii Romanesti, care a fost factor decisiv in alegerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza”.
Prima Scoala Romaneasca a mai primit si un catalog „Sfanta Scriptura si Sfanta Liturghie in viata poporului roman”.
La iesirea din Biserica, enoriasii prezenti au primit din partea Patriarhului iconite.
Preafericitul si-a continuat vizita in Ardeal, la manastirile din partile secuimii, iar la Episcopia Harghitei si Covasnei, l-a ridicat in gradul de arhiepiscop pe Preasfintitul Ioan Selejean.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.