Biblioteca online
Biblioteca online „Europeana”, lansata saptamana trecuta, de Uniunea Europeana ca replica la proiectul Google Library, a fost luata cu asalt inca de la primele ore de la deschidere, Comisia Europeana vazandu-se obligata sa inchida temporar site-ul pentru a face fata afluxului de conectari.
Viviane Reding, comisarul UE pentru Informare si Mass-Media, a indicat, la sfarsitul diminetii de joi, ca s-au inregistrat „10 milioane de clicuri pe ora” pe site-ul www.europeana.eu.
Site-ul a fost temporar inchis, in jurul orei 10.30 GMT, pentru a i se creste capacitatea, a precizat un purtator de cuvant al Comisiei, Martin Selmayr. „In cele din urma, sase servere – in loc de trei, cum au fost prevazute – au repus site-ul online”, a precizat purtatorul de cuvant.
Mai mult de doua milioane de „obiecte” digitalizate sunt disponibile publicului larg, in limbile engleza, germana si franceza, potrivit lui Viviane Reding, comisarul UE pentru Informare si Mass-Media. Comisia Europeana a Uniunii Europene a dorit realizarea acestei vaste enciclopedii digitale in vederea conservarii mostenirii culturale a Europei.
Utilizatorii de internet din lumea intreaga pot sa acceseze aceste lucrari care constau in carti, harti, inregistrari audio, fotografii, documente de arhiva, tablouri si filme din bibliotecile natioanale si institutiile culturale din 27 de state membre ale UE.
Avantul acestui nou proiect isi are originea in dorinta Europei de a echilibra competitia cu gigantul Google. Proiectul Google Library a debutat in 2004 si include deja scanari ale peste sapte milioane de carti si alte lucrari din lumea intreaga. Fostul presedinte francez Jacques Chirac a dorit infiintarea unui motor european de cautare, concurent pentru Google, denumit Quaero, dar proiectul a fost abandonat in 2006. In 2005, Chirac si alti cinci sefi de state europene au pus bazele proiectului European Digital Library, din care s-a nascut actualul proiect „Europeana”.
Enciclopedia „Europeana” propune tuturor celor interesati de literatura, arta, stiinta, politica, istorie, arhitectura, muzica sau cinema sa aiba acces rapid si gratuit catre cea mai mare colectie de capodopere ale Europei, cumulate intr-o biblioteca virtuala, accessibila printr-un portal ce va fi disponibil in toate limbile oficiale ale Uniunii Europene. In 2010, colectia de obiecte digitale cuprinse in enciclopedia „Europeana” va cuprinde 10 milioane de elemente. Uniunea Europeana va finanta dezvoltarea enciclopediei „Europeana” cu suma de doua milioane de dolari pe an, intre anii 2009 si 2011, si doreste totodata sa implice sectorul privat in evolutia viitoare a acestui proiect.
„Europeana” nu este un concurent pentru Google, ci „un element complementar pentru Google, care va permite accesul catre un evantai larg de opere autentice”, a declarat Jill Cousins, directorul fundatiei care conduce „Europeana”.
La randul sau, gigantul Google, a declarat ca „doreste sa colaboreze cu «Europeana»”.
„Proiectele de digitalizare precum «Europeana» reprezinta un semnal puternic care demonstreaza ca autorii, editorii, bibliotecile si firmele din domeniul tehnologiei pot sa lucreze impreuna pentru democratizarea accesului la cunostintele colectivitatii mondiale”, potrivit textului din comunicatul oficial Google.