Bihor: Colectii etnografice la Muzeul Taranului Roman

Bihor: Colectii etnografice la Muzeul Taranului Roman

0 310

Doua colectii etnografice din Bihor vor fi prezentate, la Muzeul Taranului Roman, in perioada 26 septembrie – 12 octombrie, la expozitia “Colectia colectiilor. Muzee si colectii satesti din Romania”.
Potrivit coordonatorului de proiecte al Asociatiei „Gata Oricand”, Ioana Lucaciu, cei doi colectionari bihoreni au fost selectati in grupul celor opt expozanti din judetele Maramures, Hunedoara, Harghita, Olt, Constanta.
Membrii familiei Flutur din Chiscau, judetul Bihor, au impresionat in mod deosebit, atat prin coltul pe care l-au amenajat, folosind obiecte din colectia personala, aduse de la Chiscau, cat si prin felul lor de-a fi, prin modestia si simplitatea lor inteleapta.
Keri Gaspar din Sacuieni a fost, la randul sau, la inaltime, prezentand un interior de casa cu specific maghiar din satul Galospetreu, comuna Tarcea, care valorifica mostenirea primita de la propriii sai bunici.
Colectionari sau familii de colectionari din intreaga tara au fost invitati, in saptamana 22-26 septembrie, sa participe la un stagiu de formare care sa-i ajute sa conserve si sa valorifice colectiile cat mai bine. Stagiul a fost finalizat prin deschiderea expozitiei amenajate chiar de colectionarii participanti, sub indrumarea directa a specialistilor de la Muzeul Taranului Roman din Bucuresti. Evenimentele fac parte dintr-un proiect al muzeului, pentru care toti participantii au fost extrem de recunoscatori si a carui utilitate a fost foarte apreciata.
Participantii la acest proiect au fost selectati pe baza unor criterii care se refereau la marimea si complexitatea colectiei, reprezentativitatea pentru zona in care se afla si interesul, dorinta colectionarilor de a-si valorifica aceste colectii, de a le duce mai departe. Au fost selectate opt familii de colectionari, din toata tara.
“Ne bucuram ca patrimoniul etnografic, istoric si cultural al judetului nostru este inca o data apreciat, prin eforturile personale ale acestor oameni, care nu au incetat sa creada in valoarea acestuia si care l-au sustinut, l-au pastrat si l-au valorificat de-a lungul intregii lor vieti. Le multumim pentru asta”, a declarat Ioana Lucaciu.
La vernisaj, in 26 septembrie, a fost lansata lucrarea “Robii frumosului. Muzee si colectii satesti din Romania”, care prezinta colectiile tuturor participantilor, incadrate in specificul istoric si cultural al zonelor de unde vin. Brosura este editata in cadrul aceluiasi proiect.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.