Bihor: Pestera liliecilor, deschisa pentru vizitare
Pestera Galaseni sau Pestera liliecilor a fost deschisa, vineri, pentru vizitatori, dupa ce a fost inchisa la inceputul lunii martie si dotata cu o serie de amenajari ce faciliteaza accesul turistilor, in cadrul proiectului ‘Administrarea ariei protejate Natura 2000 Pestera Galaseni’.
Potrivit primarului de Magesti, Gavrila Costa, pestera, data in custodie organizatiei Ecotop pentru cinci ani, poate fi vizitata acum pe un traseu de 1,6 km. In ea traiesc 16 specii de lilieci, de unde si numele sau, dintre care doua specii se mai regasesc doar intr-o pestera din Brasov.
”Pestera Galaseni face parte din patrimoniul nostru si vom declansa o actiune de promovare a ei, de introducere in circuitul turistic”, a declarat primarul Gavrila Costa. Ecotop a organizat in localitatea un curs pentru ghizi locali, dintre care doi au fost autorizati.
Doar cinci persoane plus ghidul pot vizita o data pestera, pentru a nu produce dezechilibre ecosistemului subteran. Vizitatorii pot admira lacuri subterane si cascada de la intrarea in pestera, dar si o serie de forme de coroziune si eroziune, vor trece prin Galeria Superioara – sectorul Activ 1 – Sala Capitei de Argint.
”Aici pot fi admirate o serie de formatiuni de picurare si prelingere, stalactite, stalagmite, Galeria Sanilor sau Capita de Argint. Vizitarea pesterii dureaza aproximativ 1-1 1/2h”, se arata pe site-ul custodelui Ecotop Oradea.
Pentru vizitarea intregii pesteri, pentru grupuri specializate, este necesar acordul scris al custodelui.
Potrivit prevederilor Planului de Management este obligatoriu ca aceste grupuri sa fie insotite de unul dintre custozi.
Traseul de urmat de la Oradea, cu autoturismul, trece prin orasul Alesd, comuna Astileu, apoi Magesti, de unde mai sunt doar trei kilometri pana la intrarea in pestera. Zona salbatica, naturala, neafectata de civilizatie si ospitalitatea satenilor din Magesti sunt argumente pentru turistii pasionati de excursii sa o viziteze.
Sursa: AGERPRES