Bilant BOR 2010
Activitatea Bisericii Ortodoxe Romane (BOR) a fost incununata cu multe realizari in anul 2010, a afirmat, la ineputul acestei saptamani, Patriarhul Daniel, la sedinta anuala de lucru a Consiliului National Bisericesc, desfasurata la Palatul Patriarhiei.
Sedinta anuala de lucru a Consiliului National Bisericesc, desfasurata sub presedintia patriarhului Daniel, a analizat activitatea BOR anul 2010.
Darea de seama a Intaistatatorului BOR privind activitatea Bisericii in anul 2010 este sintetizata si prezentata din punct de vedere pastoral-liturgic, cultural-misionar si social-filantropic.
Potrivit documentului, in anul 2010, in viata BOR au avut loc evenimente importante din punct de vedere pastoral-liturgic: desfasurarea la Patriarhia Romana a manifestarilor misionar-pastorale, religios-duhovnicesti si culturale dedicate „Anului omagial al Crezului Ortodox si al Autocefaliei romanesti”, care au culminat cu sedinta solemna a Sfantului Sinod din 28 octombrie 2010, care a adoptat, printre altele, declararea anului 2011 ca „Anul omagial al Sfantului Botez si al Sfintei Cununii in Patriarhia Romana”.
Patriarhul Daniel a efectuat 14 vizite canonice in eparhii ortodoxe romanesti din tara si strainatate, iar principalele activitati ale BOR, desfasurate prin Sectorul relatii bisericesti si interreligioase, pe plan extern, au vizat, pe de o parte, legaturile sale traditionale cu Bisericile Ortodoxe surori, iar pe de alta parte, promovarea relatiilor de respect si cooperare intercrestina si interreligioasa, inclusiv prin intermediul comunitatilor ortodoxe romane din strainatate
Prin Sectorul comunitati externe, in anul 2010 au fost infiintate mai multe parohii noi in majoritatea eparhiilor din strainatate si au fost numiti preoti parohi, s-a pus piatra de temelie la mai multe biserici romanesti din diaspora.
Pentru Sectorul Monumente si Constructii Bisericesti cele mai importante activitati din anul 2010 au fost cele aferente edificarii Catedralei Mantuirii Neamului. Totodata, acest sector a organizat si supravegheat lucrari de constructie, restaurare, amenajare, modernizare, recompartimentare, consolidare, igienizare sau reabilitare termica la: Centrul pentru Patrimoniul Cultural Religios „Sfantul Constantin Brancoveanu”, casa „Trimitunda” si biserica Paraclis patriarhal „Sfantul Spiridon Nou”din Bucuresti, Imprimeria „Pharos”, de la Popesti Leordeni.
Realizarea cea mai de seama a anului 2010 pentru Sectorul Patrimoniul Cultural a insemnat reabilitare generala a noului sediu al Centrului pentru Patrimoniul Cultural „Sfantul Constantin Brancoveanu”, din Str. Maria Rosetti nr. 63, Bucuresti, destinat atat pregatirii personalului, cat si conservarii si restaurarii patrimoniului cultural bisericesc, inaugurat la 26 octombrie 2010 in prezenta Sanctitatii Sale Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului.
In anul 2010, Tipografia Institutului Biblic a tiparit 65 de titluri, in 414.584 de exemplare. Editura Institutului Biblic a fost dotata cu tehnologie moderna de culegere si imprimare, fiind continuate, in acelasi timp, lucrarile de constructie si amenajare pentru punerea in functiune a Imprimeriei Pharos de la Popesti Leordeni, unde s-au desfasurat lucrari de finisaj si amenajare interioara si exterioara, pentru functionarea unei rotative si a unei tipografii plane. Aceasta a fost cea mai mare investitie a Patriarhiei in ultimii trei ani (teren, hale, tehnologie si organizare).
In anul 2010, in lucrarea social-filantropica a BOR au fost implicate 3.492 persoane, iar pentru a raspunde crizei economice s-au infiintat noi institutii social-filantropice atat in Bucuresti, cat si in diferite localitati din cuprinsul eparhiilor, pe langa cele 394 de asezaminte sociale existente la sfarsitul anului 2009, adaugandu-se inca 56 de unitati, astfel incat numarul total al acestora a ajuns la 450.
Consiliul National Bisericesc este organismul central executiv al Sfantului Sinod si al Adunarii Nationale Bisericesti, format din 12 membri ai Adunarii Nationale Bisericesti, cate un cleric si cate un mirean reprezentand fiecare mitropolie din tara, desemnati pe o perioada de 4 ani si pentru cel mult doua mandate.