Bilantul distrugerilor din Georgia: un pod, niste drumuri si o cravata
Presa internationala, mult mai putin patimasa si subiectiva decat cea de la Bucuresti, ofera din acest motiv detalii mult mai credibile despre incidentele din Georgia decat cea de la Bucuresti. Francezii de la Nouvel Observateur, bunaoara, situeaza motivele ciudatei reactii belicoase a presedintelui georgian Mikhail Sakhasvili intr-una din zilele Summit-ului NATO din Romania din aceasta primavara. Ziaristii francezi numesc chiar incidentul „momentul de cotitura de Bucuresti”. Acolo, seful statului georgian venise animat de incredintarea cea mai sigura ca tara sa va primi garantii ferme, daca nu cumva va fi chiar primita in NATO. Sakhasvili conta pe o atitudine favorabila a presedintelui american George W. Bush, silit sa-si amelioreze o politica externa dezastruoasa, dar mai ales pe sprijinul Frantei si Germaniei, cele doua superputeri europene care influenteaza marile decizii privind Europa.
Summit-ul decurgea promitator pentru intaiul georgian al tarii pana cand, intr-o pauza a lucrarilor, Misha a aflat ca Franta nu-l va mai sustine, considerand hazardata aventura nord-atlantica a Georgiei. Ziaristii francezi acreditati la Summit au surprins pe holuri un Sakhasvili surescitat, livid la fata, care fierbea in suc propriu in culise, fara sa-si poata stapani tremuratul si injuraturile. Cu aceeasi ocazie au fost surprinse, probabil, imaginile cu georgianul rozandu-si cravata, transmise si de posturile noastre. La reluarea lucrarilor, Franta si Germania au votat impotriva primirii in NATO Georgiei, careia ii sugerau sa-si rezolve mai intai problemele cu enclavele separatiste din Osetia de Sud si Abhazia.
Sceneta disperarii si frustrarii jucate atunci de Sakhasvili a fost germenul actiunii iresponsabile prin care tancurile georgiene patrundeau in urma cu o luna pe teritoriul separatistilor. O ocazia minunata pentru rusi de a-si pune in miscare teribilul arsenal tinut in conservare la granita dintre statele proaspat intrate in conflict si de a strivi sub senile tentativa nebuneasca a georgienilor.
In urma scurtei dar eficientei invazii rusesti, Sakhasvili si-a molfait, cu siguranta, resentimente cu gust mult mai rau decat matasea din cravata prezidentiala. Nici o camera nu ne oferi insa imagini elocvente cu panica de la Casa Alba la aflarea stirii cu invadarea Georgiei. Texanul Bush jr. trebuia c-a pipait o vreme dupa butonul rosu din servieta inainte ca cineva competent in geografie sa-i explice ca Georgia nu e unul din cele 50 de state ale SUA.
Vifor Rotar