Binefacerile frunzelor verzi din gradina noastra I -Leusteanul

Binefacerile frunzelor verzi din gradina noastra I -Leusteanul

0 260

?



  1. ?LEUSTEAN ?(Levisticum officinale)

Medicii din Grecia Antica au fost primii care au lasat insemnari despre efectele benefice ale frunzelor verzi ale leusteanului asupra digestiei, asimilatiei si sistemului nervos. In medicina populara romaneasca, el era folosit ca planta tamaduitoare pentru bolile de piept, digestive si pentru diferitele plagi, dar si ca planta magica pentru alungat ielele, zburatorii si alte spirite cu influente daunatoare. Mai ales tinerii, se spunea, trebuie sa consume leustean verde, pentru a creste puternici, pentru a fi feriti de deochi, de ispite si de toate relele.
Cateva dintre utilizari terapeutice ale leusteanului:



  • Indigestie, gastrita hipoacida – se iau inainte de masa cateva linguri de plamadeala de leustean in vin. De asemenea, se consuma ciorbe acre condimentate cu leustean crud din belsug, adaugat dupa ce mancarea a fost luata de pe foc.

  • Scaderea apetit alimentar – se mesteca 4-5 frunze proaspete de leustean cu jumatate de ora inainte de masa (nu mai devreme). Initial, administrarea leusteanului genereaza o senzatie de foame, insa la vreo zece minute, aceasta se calmeaza si apare o reactie opusa – de scadere a apetitului alimentar.

  • Boli de piept cronicizate: bronsita, bronsita tabagica, tuse remanenta – se face o cura in care se bea un pahar de suc de leustean pe zi, in 2-3 portii. Tratamentul dureaza doua saptamani minimum si se reia de cate ori este nevoie.

  • Constipatie, colita de putrefactie – se consuma suc de leustean – un pahar pe zi, de preferinta dimineata. Daca sucul de frunze verzi de leustean vi se pare prea tare, il puteti dilua cu putin suc de radacina de morcov.

  • Ulceratii pe piele – frunzele de leustean se spala bine, se zdrobesc pe un fund de lemn, se invelesc in tifon curat si se aplica pe locul afectat. Cataplasma astfel obtinuta se tine vreme de o ora, dupa care se indeparteaza, iar portiunea tratata se lasa sa se zvante in aer liber.


    1. TELINA (Apium graveolens)

Flora noastra are putine plante care au efecte detoxifiante, reintineritoare si reglatoare hormonale ca frunzele de telina, care sunt o adevarata colectie de vitamine, minerale si fitohormoni. In medicina noastra populara, zeama stoarsa din frunzele proaspete, vinul de telina si siropul obtinut in miere erau leacuri la mare pret pentru redobandirea vigorii, vindecarea bolilor de piele si a reumatismului, combaterea sterilitatii si a bolilor batranetii. In continuare, va prezentam principalele afectiuni si tulburari in care este eficient tratamentul cu frunze verzi de telina:



  • Sterilitate (la femei si barbati), impotenta hormonala – se bea in fiecare zi o jumatate de pahar de suc din frunze de telina dimineata si jumatate de pahar seara, in cure de minimum o luna.

  • Amenoree – Se prepara un macerat in vin din frunze de telina, in care se adauga seminte zdrobite de marar (zece linguri de seminte la un litru de preparat). Se iau 2-3 linguri din acest vin medicinal inainte de mesele principale. Un tratament dureaza o luna, cu zece zile de pauza, dupa care se poate relua.? ? ?

  • Boli de rinichi cronicizate – se bea cate un sfert de pahar de suc de telina inaintea meselor principale. Tratamentul are o durata de trei saptamani, cu o saptamana de pauza.

  • Cura de slabire – o jumatate de pahar de suc de frunze de telina baut inainte de masa cu 20 de minute are un efect de inhibare a apetitului alimentar. Mai mult, efectele diuretice ale telinei provoaca eliminarea apei din tesuturi, ducand la o scadere in greutate rapida.

  • Reumatism, guta – se beau 1-2 pahare de suc de telina pe zi, vreme de 21 de zile. Este un tratament cu efecte terapeutice foarte puternice, mai ales asupra persoanelor varstnice.

  • Boli de piele – efectele diuretice, detoxifiante, reglatoare hormonal ale telinei o recomanda ca un exceptional remediu in bolile de piele cele mai diverse. Se consuma sub forma de suc, 1-2 pahare pe zi, in cure de lunga durata (24 de zile minimum). Intre altele, cura cu suc de telina verde este recomandata in acneea juvenila rebela, in psoriazis, in vitiligo, in eczemele alergice si de etiologie necunoscuta, in sclerodermie.

3.????? ?MORCOV (Daucus carota)


Nu aruncati frunzele morcovului, sunt foarte utile in anumite afectiuni. Au multe proprietati vitaminizante, contin vitamina C si vitamine din complexul B si remineralizante (contin magneziu, calciu, fier). Consumate crude, au un aport remarcabil de clorofila – substanta cu proprietati detoxifiante, stimulent al proceselor de regenerare si cicatrizare remarcabil.


Cateva utilizari terapeutice ale frunzelor de morcov:



  • retentie de apa in tesuturi – se consuma suc de frunze de morcov dimineata si seara, cate o jumatate de pahar. O cura dureaza o saptamana, iar la nevoie se poate relua fara o perioada de pauza.

  • colita de putrefactie – se bea dimineata si seara cate un pahar de suc de frunze de morcov. Suplimentar, se consuma o jumatate de kilogram de radacina de morcov crud (nefiert) pe parcursul unei zile. Tratamentul se face timp de sapte zile la rand, timp in care vor fi eliminate din alimentatie carnea si preparatele din carne, pestele, ouale.

  • demineralizare la copii si convalescenti – frunzele de morcov se usuca in aer liber, la umbra, in strat subtire. Se maruntesc apoi in piua si se adauga in supe (5-6 linguri la litru), unde se fierb vreme de cateva minute. Supele in care se pun aceste frunze uscate de morcov sunt foarte digeste si bogate in minerale usor asimilabile.

  • intoxicatii cu metale grele – se consuma la fiecare masa salata verde, asezonata din belsug cu frunze fragede de morcov taiate fin. O cura dureaza o luna, timp in care se consuma trei salate pe zi (la mesele principale).

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.