Biserica Adormirea Maicii Domnului – un fragment de istorie brasoveana

Biserica Adormirea Maicii Domnului – un fragment de istorie brasoveana

0 239

Adormirea Maicii Domnului este un bun prilej pentru brasoveni de a-si aduce aminte de unul dintre cele mai importante monumente din Piata Sfatului: biserica ce are ca hram aceasta sarbatoare extrem de importanta din calendarul crestin catolic si ortodox.
Poate ca, de multe ori, ati trecut pe langa acest edificiu fara a baga de seama de existenta sa.
Din cauza sistemului religiilor recepte, ortodocsii nu aveau dreptul de a ridica astfel de constructii de cult in cetate, motiv pentru care Biserica Adormirea Maicii Domnului se afla ascunsa intr-o curte, neavand fatada la strada.
Romanii din Cetatea Brasovului la 23 iulie 1828 inainteaza, prin episcopul lor Vasile Moga, un memoriu catre Guvern, prin care cere aprobare pentru infiintarea unei capele in Targu Graului (azi Piata Sfatului). In acest scop se face o coleta publica obtinandu-se suma de 21.670 fl. pentru cumpararea caselor negustorului Constantin Bogici (vestit editor si tipograf), care nu aveau iesire la strada, aceasta fiind una din conditiile impuse de autoritati. In anul 1833 deja se sfinteste micuta capela cu hramul Sfintei Adormiri
Protopul Bartholomeu Baiulescu s-a zbatut sa stranga banii necesari printr-o subscriptie publica, astfel ca, in anul 1894, sa inceapa constructia ei, din donatiile a 114 familii ortodoxe, care traiau in centru.
Dupa doi ani, in 1896 biserica a fost terminata, si este o copie fidela a bisericii grecesti din Viena. La strada se afla casa parohiala sub care printr-un coridor se ajunge la intrarea bisericii de tip sala. Interiorul este frumos ornat, se mandreste cu un iconostaz al scolii brasovene, si cu picturi damiane. Turnul, in stil bizantin, construit deasupra casei parohiale a fost distrus de cutremurul din 1940, si a fost refacut in forma lui initiala in 1972.
Biserica este construita din caramida si piatra, in stil baroc, in forma de trefla, cu absida altarului si doua abside laterale, poligonale in exterior si semicirculare in interior. Absidelor le corespund niste calote, despartite de traveea centrala prin arcuri-dublouri. Naosul este boltit, incrustat cu sase ogive triunghiulare, cu baze laterale. In fata altarului, sprijinita pe arcurile dublourilor se afla o turla, sub acoperis, fara ferestre.
Biserica Adormirea Maicii Domnului din Brasov este intregita cu un pridvor, boltit cu arcade, ce initial fusese deschis. Deasupra pridvorului este turnul clopotnita, patrat, din caramida si piatra cu timpane laterale, initial fiind acoperit cu tigla, iar din 1928 cu tabla de arama.
In data de 24 aprilie 1977, in urma incendiului, iconostasul a fost distrus in mare parte, fiind refacut ulterior in lemn, pe care sunt aplicate niste arabescuri in 1980, la atelierele Patriarhiei, si tot atunci pictorul Bancila Dumitru restaureaza pictura distrusa in urma incendiului amintit.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.