Biserica Invierii de la Sucevita pe lista UNESCO

Biserica Invierii de la Sucevita pe lista UNESCO

0 309

Organizatia Natiunilor Unite pentru Educatie, Stiinta si Cultura (UNESCO) a adaugat 18 situri pe lista Patromoniului Mondial, printre care Biserica Invierii de la Sucevita, transmite AFP. Potrivit unui comunicat publicat duminica pe pagina de internet a organizatiei, printre siturile nou incluse se mai numara un palat imperial din Vietnam, temple din China si un bazar istoric din Iran. Pe lista UNESCO se afla in prezent 904 situri.
Printre siturile incluse de UNESCO pe lista sa se numara Atolul Bikini din Pacific, Cetatea imperiala Thang Long din Hanoi (Vietnam), monumentele sacre de langa Dengfeng (in estul Chinei), Sarazm (in Tadjikistan), 11 situri infiintate de britanici in Australia pentru a deporta criminalii in secolele 18 si 19, satele Hahoe si Yangdong (Coreea de Sud), observatorul astronomic Jantar Mantar (India), bazarul din orasul Tabriz (Iran), parcul natural Ngorongoro (Tanzania), localitatea medievala Albi (Franta) si canalele din Amsterdam.
De asemenea, UNESCO a anuntat sambata ca a adaugat pe lista sa de monumente protejate regiunea inalta din centrul statului Sri Lanka si arhipelagul Papahanaumokuakea, aflat in statul american Hawaii.
Aceste situri au fost incluse pe lista UNESCO in urma unei reuniuni a organizatiei, ce se desfasoara pana marti in Brazilia. 39 de situri sunt supuse dezbaterii participantilor in capitala Brasilia.
AFP scrie ca includerea siturilor pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO contribuie la impulsionarea turismului in zonele respective. Pe lista monumentelor sunt incluse atat zone ce prezinta interes din punct de vedere istoric, cat si regiuni ce se remarca prin frumuseti naturale deosebite.

Pe lista UNESCO se afla in prezent 904 situri.
Din Romania, pe lista UNESCO erau incluse pana in prezent: Delta Dunarii, manastirile din Moldova, manastirea Horezu, localitatile cu biserici fortificate din Transilvania, cetatile dacice din Muntii Orastie, centrul istoric din Sighisoara si bisericile de lemn din Maramures.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.