Biserica Neagra isi decontamineaza covoarele din colectie
Peste 50 de covoare din Patrimoniul Bisericii Negre sau aflate in custodie au fost contaminate cu metale grele. Este descoperirea facuta de restauratori, care au analizat colectia au aparatura germana de mare finete. Proiectul cu un buget de 150.000 de euro asigurat de Fundatia Germana de Mediu
Peste 50 de covoare din Patrimoniul Bisericii Negre sau aflate in custodie au fost contaminate cu metale grele. Este descoperirea facuta de restauratori, care au analizat colectia au aparatura germana de mare finete. Proiectul cu un buget de 150.000 de euro asigurat de Fundatia Germana de Mediu este menit sa identifice materialele utilizate in secolul trecut pentru curatare si sa decontamineze pretioaselor piese de patrimoniu.
Biserica Neagra detine cea mai mare colectie de covoare otomane din lana din Europa. Cele 200 de covoare au fost tratate de-a lungul secolului trecut cu diferite substante pentru indepartarea daunatorilor. Pentru a afla exact ce s-a folosit pentru curatarea acestora, reprezentantii Bisericii Negre au apelat la ajutorul unei fundatii din Germania. Asa s-a descoperit ca peste 50 de covoare din Patrimoniul Bisericii Negre sau aflate in custodie au fost contaminate cu diferite metale grele. Acum, covoarele vor fi decontaminate prin diferite metode.
Proiectul de cercetare a covoarelor din Biserica Neagra a inceput in 2013 si se va incheia la sfarsitul acestei luni. Studierea lor a fost posibila cu ajutorul unei fundatii din Germania, care a pus la dispozitie o aparatura performanta de identificare a substantelor folosite in trecut pentru curatare. Pe langa cele 110 covoare otomane aflate in patrimoniul Bisericii Negre, alte 90 de piese au fost preluate de la comunitati, precum Ghimbav, Halchiu sau Rupea, pentru a fi pastrate in conditii foarte bune.
Biserica Neagra detine in depozitul nou amenajat aparatura cu care se pot face conservari preventive si pasive – o lada frigorifica cu care se pot criogena obiectele, aspiratoare speciale, lampi si aparate de masurare a umiditatii.
In laboratorul de la Biserica Neagra au fost tratate 350 de covoare extrem de valoroase din intreaga tara, aflate fie in proprietatea unor biserici, fie in muzee sau colectii personale. Cercetarea unor astfel de obiecte este utila atat pentru sanatatea restauratorilor si a celor care iau contact cu covoarele, cat si pentru firele care compun urzeala, care se pot distruge in timp.
Bugetul total al proiectului este de 150.000 euro si este asigurat de Fundatia Germana de Mediu, in parteneriat cu o firma din Germania. In Biserica Neagra mai pot fi admirate 50 de covoare, din colectia care numara la un moment dat 110. Fie pentru ca s-au descoperit ca erau contaminate, fie ca mediul nu era propice pentru depozitarea lor, peste jumatate au fost retrase din expozitia Bisericii Negre.
Vifor Rotar