Biserica Sfantu Nicolae din Scheii Brasovului – o istorie in imagini
La 775 de ani de la atestarea documentara a orasului nostru, brasovul se poate mandri cu „vestigii” culturale si istorice care au aceeasi varsta.
Biserica „Sfantu Nicolae” din Scheii Brasovului reprezinta o marturie istorica importanta a pastrarii dreptei credinte si a limbii romanesti.
Socotita pe buna dreptate catedrala romanilor din tara Barsei, Biserica`Sf. Nicolae isi identifica inceputurile in negura vremurilor. „La anul de la Hristos 1292 – scriau cronicile vechi din Scheii Brasovului, reluate de David Cepescu si Ioan Jiapa – au facut o cruce de lemn in Schei cu sdrila si dupa multi ani, atunci in locul crucei au ridicat biserica de lemn catra anul de ;pla Hs.1513, cu hramul arhiereului Nicolae, iara catra anul 1518 de la Hs. fost-au pe aceeas vreme un preot, Petru, om vestit si indraznind aceasta cu mai mult oameni din Schei s–au dus la tara Romaneasca la domnul tarai, adeca la Ioan Neagoe Basarab Voevod, feciorul lui Basaraba si l-au rugat sa le ridice o biserica de piatra in Schei”.
Aceasta oaza de spiritualitate ortodoxa si romaneasca isi are originile inca din sec. al XIII-lea, intr-un sat compact romanesc de langa Brasov.
Romanii de aici erau amenintati pe la 1399 de papa Bonifaciu al IX-lea sa treaca la credinta latineasca, insa au refuzat-o, ramanand in dreapta credinta si in afara cetatii Brasovului. Treptat, acestora li s-au adaugat romanii impinsi de cuceritorii otomani care isi faceau tot mai mult prezenta in sudul Dunarii.
Considerati ambasadori ai domnilor munteni si moldoveni, pe la 1495, acestia erau ajutati sa-si ridice o prima biserica de zid. Mai tarziu, voievodul Neagoe Basarab cel pios le-a ridicat sfantul altar si clopotnita, apoi, pe la 1538 Petru Cercel le-a impodobit lacasul cu picturi alese.
La 1598, Mihai Viteazul le-a construit pridvorul, iar la 1751 tarina Elisabeta a II-a a trimis daruri scumpe si alese.
Cu acelasi sprijin de peste munti, in 1735, apoi in 1752 s-au adaugat doua paraclise, unul din partea de nord, iar altul in cel de sud. In perioada interbelica, biserica a fost refacuta, iar pictura a fost executata sub coordonarea lui Costin Petrescu.
Peretii ei descriu o istorie de veacuri prezentata in imagini.
Asa cum se prezinta astazi biserica, este formata dintr-o nava rectagulara unita, cu absida circulara de la rasarit si cu pronaosul si tinda de la apus. Interiorul bisericii centrale este imbracat cu pictura valorosului artist Costin Petrescu, executata in deceniul al cincilea al veacului XX, folosindu-se si de concursul elevilor sai de la Belle-Arte.
Gasim aici pe peretele dinspre miaza-noapte fresca intrarii lui Mihai Viteazul in Brasov, intampinat la poarta cetatii de protopopul Mihai, cunoscutul colaborator coresian.
Pe peretele frontal gasim imaginea a patru voievozi ctitori si tabloul alegoric al tipografiei coresiene, iar pe peretele de sud scena incoronarii lui Ferdinand la Alba Iulia, pentru ca pe peretele dinspre rasarit sa putem privi un moment festiv cu mitropolitul Andrei Saguna, liceul, ctitorit de inaltul ierarh si alaiul junilor. Portretul mitropolitului Andrei Saguna si al mitropolitului Nicolae Balan se gasesc si in interiorul bisericii pe peretele de sud, pentru ca pe cel de nord sa aflam imaginea regelui Mihai si al mamei sale Elena, realizate tot de Costin Petrescu in cadrul lucrarilor de restaurare dintre anii 1939-1946. Atunci s-a construit podisorul pentru cor, s-au realizaat usile de la intrare si stranile, sculptate de Moise Schiopul din Rupea. Protosincelul Ieronim Balintoiu de la Manastirea Hodos Bodrog realizeaza noul iconostas, conditii in care cel vechi este daruit bisericii din Predelut Bran.