BM – Romania 2011, cel mai redus PIB din Europa

BM – Romania 2011,
cel mai redus PIB din Europa

0 271

Economiile statelor in curs de dezvoltare din Europa si Asia Centrala vor creste cu 4% in 2011 si cu 4,2% in 2012 se arata in raportul „Perspectivele economiei mondiale in 2011”, publicat de Banca Mondiala. In 2009, aceste economii au inregistrat un declin de 6,6% dar s-au redresat in 2010, inregistrand o crestere de 4,7%.Tarile in curs de dezvoltare din Europa si Asia Centrala incluse in raportul Bancii Mondiale sunt cele cu venituri mici si medii: Albania, Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Bulgaria, Georgia, Kazahstan, Kosovo, Kirghistan, Lituania, Moldova, Macedonia, Romania, Rusia, Tadjikistan, Turcia, Ucraina si Uzbekistan. Banca Mondiala apreciaza ca cele sase state in curs de dezvoltare care trec prin cea mai serioasa restructurare sunt: Bulgaria, Kazahstan, Lituania, Romania, Rusia, Ucraina.
Romania este tara cu cel mai redus ritm de crestere economica estimat de Banca Mondiala pentru acest an, de 1,5%, fata de Uzbekistan, de 7,3%, Kirghistan, cu 7% si Belarus, de 6%, Rusia, de 4,2%, Turcia, de 4,1%, Bulgaria, de 2,5%.
Consolidarea fiscala abrupta si restructurarea balantei de plati a gospodariilor in a doua jumatate a anului trecut a fost reflectata in declinul Produsului Intern Brut in Romania si de cresterea aproape zero in Bulgaria si Lituania, se arata in raportul Bancii Mondiale.
Aceasta evolutie reflecta in parte constrangerile provocate de cursul valutar iar actiunile autoritatilor au fost limitate la parghiile politicii fiscale pentru a implementa ajustarile prin cererea pe plan intern.
Creditele neperformante reprezinta in medie 11% din totalul creditelor din regiune, cel mai ridicat nivel din randul regiunilor in curs de dezvoltare, se arata in raportul ‘Perspectivele economiei mondiale in 2011’.
Conform acestuia, rata somajului ramane ridicata in economiile statelor in curs de dezvoltare din Europa si Asia Centrala, de exemplu in septembrie 2010 rata somajului in Bulgaria era de 10%, iar in Lituania de 18,4%. Remitentele (sumele de bani trimise acasa de muncitorii migranti) in dolari au inregistrat anul trecut o crestere modesta, de 3,7%, dupa declinul puternic de 23% din 2009. In randul tarilor in curs de dezvoltare din Europa si Asia Centrala valoarea remitentelor a scazut in Romania, Rusia, Turcia si Ucraina.
Deoarece sustenabilitatea datoriei publice si temerile privind sanatatea sistemelor bancare raman o preocupare cheie in viitor, tarile cu necesitati mari de finantare se confrunta cu riscul ca pietele financiare internationale sa ceara o consolidare fiscala mai mare pentru a-si mentine increderea, avertizeaza Banca Mondiala.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.