BNR are noutati

BNR are noutati

0 532

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis, marti, sa mentina dobanda de referinta la 10%. CA al BNR s-a reunit in sedinta de politica monetara, pentru prima data de la incheierea discutiilor cu reprezentantii Fondului Monetar International privind imprumutul extern. BNR a decis, de asemenea, sa reduca la zero rezervele minime obligatorii impuse bancilor pentru pasivele in valuta cu scadenta reziduala de peste doi ani fata de 40 la suta in prezent, incepand cu perioada de aplicare 24 mai-23 iunie 2009.

Decizii luate de BNR:

Mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 10,00 la suta pe an;
Utilizarea activa a operatiunilor de piata in vederea gestionarii adecvate a lichiditatii din sistemul bancar;
Reducerea la zero a ratei rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in valuta cu scadenta reziduala mai mare de doi ani, fata de 40 la suta in prezent, incepand cu perioada de aplicare 24 mai-23 iunie 2009;
Mentinerea nivelului actual al ratei rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si al celei aplicabile celorlalte pasive in valuta ale institutiilor de credit.

Analistii estimau, inainte de sedinta de marti, ca BNR va decide sa mentina dobanda cheie la 10% si sa nu reduca rezervele minime obligatorii. Bancherii cerusera insa reducerea acestora pentru a crestere lichiditatile bancilor, ceea ce teroretic ar trebui sa relanseze creditarea.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat, saptamana trecuta, ca banca centrala va reduce „extrem de gradual” rezervele minime obligatorii, incepand cu pasivele in valuta ale bancilor. Isarescu a afirmat ca ar fi intelept ca BNR sa excluda la calculul pasivelor pentru rezervele minime obligatorii cele pe termen lung. „In acest fel, ajutam si finantarea pe termen lung, ce va sustine creditarea, si reducem disconfortul bancilor sa aiba pasive pe termen scurt”, a explicat Isarescu.

Bancile comerciale sunt obligate, in prezent, sa constituie rezerve minime obligatorii (RMO) la banca centrala reprezentand 40% din depozitele in valuta si 18% din cele in lei.

In sedinta din februarie, Consiliul de Administratie al BNR a decis reducerea ratei dobanzii de politica monetara cu 0,25%, pana la nivelul de 10%, incepand cu data de 5 februarie 2009.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.