BNR intra la joc !
BNR atenta la “jocurile” din piata financiara, dupa cateva semnalizari si atentionari s-a hotarat sa fluiere fiind pregatita sa scoata si cartonase. Spre seara zilei de joi Mugur Isaresu a iesit ferm cu solicitarea de a fi respectata regula comunicand totodata o noua regula. Banca Nationala a Romaniei a solicitat unui numar de sase banci comerciale sa reintre in normalitate si a decis ca in cazul in care ROBOR depaseste cu mai mult de 25% nivelul ratei lombard, de 14,25% in prezent, banca centrala poate suspenda temporar publicarea indicilor ROBID/ROBOR.
„Daca ne referim la ziua de azi, cand dobanda la facilitatea de finantare de la BNR este de 14,25%, asta inseamna ca la o depasire a ratei pe piata interbancara de 17,8125 (14,25 x1,25 – n.r.), Banca Nationala poate sa intervina”, a declarat Mugur Stet, purtatorul de cuvant al BNR.
Consiliul de administratie al BNR a decis modificarea normei privind functionarea pietei monetare interbancare, cu scopul de a asigura utilizarea normala a indicilor pietei monetare interbancare si evitarea unor situatii similare celor din ultimele zile.
Astfel, daca nivelul ratei dobanzii ROBOR depaseste cu mai mult de 25% nivelul ratei dobanzii pentru facilitatea de credit a BNR, institutia poate suspenda temporar publicarea indicilor ROBID/ROBOR calculati pe baza cotatiilor bancilor participante.
„In aceasta situatie, Banca Nationala a Romaniei va publica indicii ROBID/ROBOR stabiliti astfel: ROBID pe toate scadentele, la nivelul ratei dobanzii pentru facilitatea de depozit a bancii centrale; ROBOR pe toate scadentele, la nivelul ratei dobanzii pentru facilitatea de credit a bancii centrale”, se arata intr-un comunicat al BNR.
Modificarea va intra in vigoare in ziua lucratoare urmatoare publicarii textului in Monitorul Oficial.
Directia de Supraveghere din cadrul Bancii Nationale a Romaniei a invitat la discutii conducatorii si directorii de trezorerie din sase banci comerciale, carora li s-au solicitat explicatii legate de operatiunile de pe pietele interbancare, precum si cu privire la cotatiile excesive ale ratelor dobanzilor.
„In acelasi timp, au fost invitati la discutii conducatorul si trezorierul unei alte banci, pentru clarificari privind operatiunile de clearing pe care aceasta le-a efectuat cu institutii financiare nerezidente, precum si referitor la pozitiile ramase deschise in cadrul operatiunilor realizate pe piata interbancara”, potrivit comunicatului citat.
Evolutiile recente ale cotatiilor ROBID/ROBOR constituie o situatie temporara si izolata, iar bancilor invitate „li s-a solicitat imperativ reintrarea in normalitate”, se spune in comunicat.
BNR a precizat ca mentinerea unei relatii functionale pe termen lung, intre banci si clientii lor, presupune evitarea transferarii nejustificate asupra celor din urma a cresterilor de dobanzi rezultate indirect din cotatiile care reflecta disfunctionalitati ale pietei interbancare.
Cele zece banci comerciale care participa zilnic la stabilirea ratelor ROBID/ROBOR sunt The Royal Bank of Scotland, fosta ABN Amro, Bancpost, Banca Comerciala Romana, BRD – Groupe Societe Generale, CEC, Eximbank, ING, Raiffeisen, Banca Transilvania si Unicredit Tiriac Bank.
Bãncile au afisat, joi, dobanzi in scadere la depozitele plasate (ROBID) si la cele atrase (ROBOR) comparativ cu ziua anteriora.
Astfel, pentru depozitele cu scadenta la o zi, ratele se plasau la 14-27,81% comparativ cu cele publicate miercuri, de 18,89 – 57%, iar pentru cele la o saptamana dobanzile s-au situat la 14,04-28,5%, comparativ cu nivelul de 15,96-46,19% din ziua precedenta.