BNR – negot cu zeci de miliarde euro
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a cumparat in perioada 2005-2007 zece miliarde de euro, pentru a echilibra cursul de schimb, a declarat, vineri, guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu.
El a atras atentia ca evolutia cursului de schimb reprezinta o „mare incertitudine” a economiei, in contextul in care Romania este legata de regiune.
„Oricat am incerca sa ne decuplam, si vedeti ca incercam sa nu mai semanam cu tara x sau y, suntem in zona”, a spus Isarescu.
El a mentionat ca BNR a intervenit pe piata intre 2005 si 2007 si a cumparat 10 miliarde de euro.
„Am preferat aceasta apreciere a cursului, iar piata fiind subtire se indeplineau previziunile unora, care erau atunci optimisti si spuneau sa ajunga cursul de 3,5 lei/euro”, a mentionat guvernatorul bancii centrale.
Oficialul a aratat ca BNR, dupa ce a cumparat euro si a furnizat lei pe piata, a inceput operatiunile de sterilizare.
„La un punct eram inabusiti de atata sterilizare. Cu o mana cumparam valuta, cu cealalta lei, pentru ca sa nu stimulam bancile in acea afluenta de lei, cu dobanzi care mergeau spre zero, sa dea si mai multe credite. Greu acest proces”, a spus Isarescu.
El a mai mentionat ca atunci cand cursul se situa la 3,1-3,2 lei/euro (in vara anului 2007 – n.r.), BNR a cumparat trei miliarde de euro.
„Acum imi pare rau ca nu am cumparat mai mult, trebuia intr-adevar sa lucram si mai mult. Dar da-i romanului mintea de atunci”, a continuat guvernatorul bancii centrale.
El a comparat bancile comerciale cu niste oameni, care „isi pun joben, monoclu, si se duc la hipodrom si pariaza” pe deprecierea leului sau pe aprecierea monedei nationale.
Isarescu a atras atentia ca trebuie sa ne uitam si la realitatile economiei romanesti, in contextul in care exista o teorie intreaga despre impactul negativ al miscarilor violente de curs asupra economiei reale.
In plus, el a aratat ca evolutia cursului de schimb influenteaza o tara intreaga, nu doar sectorul creditelor in valuta.