BNR – Raportul trimestrial asupra inflatiei
Consiliul de Administratie a BNR a examinat si a aprobat Raportul trimestrial asupra inflatiei, document care evalueaza contextul macroeconomic recent, analizeaza perspectivele inflatiei si identifica principalele provocari si constrangeri cu care politica monetara se va confrunta in perioada urmatoare.
Rata anuala a inflatiei a scazut la nivelul de 3,45% in luna septembrie de la 4,25% in luna precedenta, reintrand dupa mai mult de un an in interiorul intervalului de variatie din jurul tintei.
Rata anuala a inflatiei de baza CORE2 ajustat a inregistrat de asemenea o reducere mai putin insemnata, ea coborand la 2,72% in luna septembrie fata de 2,92% in luna august.
Reducerea ratei anuale a inflatiei s-a produs in principal datorita scaderii consemnate in perioada iunie-septembrie a nivelului preturilor volatile ale produselor alimentare si a epuizarii unei mari parti a efectului de runda intai al majorarii TVA.
Pentru lunile urmatoare se preconizeaza consolidarea procesului de dezinflatie, concomitent cu ajustarea in scadere a anticipatiilor inflationiste, in contextul mentinerii conduitei prudente a politicii monetare.
Evolutia favorabila a productiei industriale si a exporturilor a continuat, in pofida semnalelor negative recente provenind din mediul extern. Cu toate acestea, deficitul de cerere agregata persista, iar revigorarea creditului acordat sectorului privat ramane modesta, inclusiv ca urmare a atitudinii prociclice a bancilor comerciale, ce reflecta incertitudini si riscuri legate de evolutia crizei datoriilor suverane din zona euro, si de semnale mixte privind redresarea economica la nivel mondial.
Prognoza actualizata a evolutiilor macroeconomice releva mentinerea ratei anuale a inflatiei in interiorul intervalului de variatie din jurul punctului central, de 3%, al tintelor de inflatie de-a lungul anilor 2011 si 2012.
O imbunatatire semnificativa consemneaza perspectivele pe termen scurt ale inflatiei, in linie cu anticiparile BNR privind incheierea ciclului de manifestare in economie a efectelor socului de oferta aferent majorarii TVA, si impactul favorabil al productiei agricole interne. Cu toate acestea, balanta riscurilor pe termen mediu continua sa fie asimetrica, acestea fiind asociate evolutiilor mediului extern, aversiunii fata de risc a investitorilor si volatilitatii fluxurilor de capital, precum si conduitei politicii fiscale si ajustarilor preturilor administrate.
Avand in vedere ansamblul acestor perspective, Consiliul de Administratie a decis reducerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 6,00% pe an de la 6,25%. Ca urmare a acestei decizii, incepand cu data de 3 noiembrie 2011, rata dobanzii pentru facilitatea de depozit se reduce la nivelul de 2,00% de la 2,25%, iar rata dobanzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) va fi de 10,00% pe an fata de 10,25%.