“Boboteaza” – traditii si obiceiuri (I)
Pe data de 6 ianuarie, ortodocsii sarbatoresc o zi deosebit de importanta a calendarului crestin, Boboteaza. Aceasta este o sarbatoare, in primul rand, religioasa, dar obiceiurile pagane se impletesc cu cele “propovaduite” de Hristos.
Din punct de vedere religios, Sfanta Evanghelie povesteste cum Iisus a venit din Galileea, pentru a fi botezat de Ioan, care, vazandu-l, a spus: „Iata Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridica pacatul lumii”. Si, iesind Iisus din apa Iordanului, „cerurile s-au deschis si Duhul lui Dumnezeu s-a varsat pogorandu-se ca un porumbel si venind peste El. Si glas din ceruri zicand: Acesta este Fiul Meu cel iubit intru care am binevoit”.
Localitatile asezate pe malul unui rau, pe malul Dunarii sau chiar pe tarmul marii serbeaza acestee eveniment prin sfintitrea apelor.
Preotul, cu ocazia slujbei care se face acum, arunca o cruce de lemn in apa foarte rece, uneori chiar inghetata, iar cativa flacai mai curajosi se incumeta sa o aduca inapoi. In toate bisericile, preotii fac agheasma (apa sfintita), cu care boteaza apele, oamenii, animalele si casele.
Din punctul de vedere al credintelor ancestrale pre-crestine, se stie faptul ca aceasta perioada a anului este deosebit e friguroasa, expresia „gerul Bobotezei” fiind des folosita.
Este o sarbatoare dedicata purificarii naturii, si mai ales a apelor, de fortele raului. Acum se colinda, se prevesteste cum va fi vremea in noul an, sau cum va fi recolta.
Printre practicile pagane care au ramas amintim: afumarea grajdurilor si a vitelor pentru alungarea duhurilor rele din acestea, aprinderea focurilor pe
??? Traditia cere ca acum sa se manance piftie si grau fiert si sa se bea vin rosu.???????????