Boc ignorat de unii ministri
„Ministrii, secretarii de stat si sefii de agentii care nu vor opera aceste schimbari la 1 august vor pleca acasa”, avertiza, pe 15 iulie, premierul.
Si oamenii au plecat acasa, ca era sambata si li se facuse foame. In rest, cine sa-l bage in seama pe micutul premier? Ati vazut elefantii bagand in seama broastele?
Caci o parte dintre membrii Guvernului ignora decizia premierului de a reduce numarul de consilieri, printre acestia, la loc de frunte, aflandu-se cele doua ministrese de la „importantele” ministere ale Turismului si Tineretului, care se bazeaza probabil pe batzaitul fundului, pe proptea basesciana si cine stie pe ce alte taine ascunse in corset.
De spirit de fronda au dat dovada si pesedistii de la Administratie si Interne si de la Munca. Dar la aceste doua ministere ar fi de inteles nevoia unui personal mai numeros, comparativ cu Turismul si Tineretul, caci se stie, structurile Internelor duc lipsa de personal, este drept, mai ales in partea de jos a ierarhiei, pana la sergentii de strada, iar la Munca, acuma pe criza, va fi tot mai mare inghesuiala din cauza tot mai numeroaselor disponibilizari.Deci ar exista o oarecare motivare a refuzului, chiar lasand la o parte politicul, cu toate ca o analiza atenta la varfuri nu ar strica.
La nivel central sunt angajate 800 de persoane prin cabinetele demnitarilor. Dintre acestea, 160 ar fi trebuit sa fie concediate incepand de sambata. Sunt curios cate din aceste 160 de persoane vor fi obligate sa uite drumul spre ministerele respective, din ce ministere vor fi datte afara si cat vor primi compensatoriu.
Ministerele Turismului, Tineretului si Sportului, Muncii, Administratiei si Internelor sunt cateva din institutiile care au transmis, in scris, unui post national TV ca nu au de gand sa dea afara niciun om. Motivul este simplu, in opinia ministrilor: nu sunt ocupate, oricum, toate posturile bugetate.
Si daca, asa cum am aratat mai sus, la MAI si la Munca ar mai exista o justificare a refuzului, celelalte doua ministere nu-si justifica nici macar existenta ca atare, dar sunt conduse de favorite ale presedintelui Basescu, de parca acesta ar fi al nu stiu catelea Ludovic al Frantei in vreme de glorie, fiind insa in realitate un tupeist parlit de mana a doua, aflat pe un val care nu-l mai poate duce mult, caci se va sparge de stancile de la tarm.
Premierul a mai cerut reducerea personalului si din cabinetele demnitarilor din teritoriu. Administratiile publice locale au, insa, un ragaz mai mare de a face disponibilizarile. 1283 de persoane sunt angajate in aceste posturi. Si sa vedeti aici ce va iesi, totul mergand, mai abitir ca la nivel de varf, in raport de culoarea politica a stapanului local si a sclavilor din jurul lui.
Tot de sambata ministrii ar trebui sa renunte la 20% din salariu. Hai sa o vedem si pe asta! Una la mana ca nu le-ar afecta existenta pentru ca ei au afacerile particulare proprii, de unde iau grosul, si in al doilea rand, pana la leafa mai sunt multe zile, alte prafuri acoperind scena.
Oricum, deºi ministrii au anuntat ca vor tine cont de propunerea sefului lor, ca doar nu-i durea gura – hai sa fim seriosi, de cate ori nu ati aprobat ce v-a zis seful direct sa faceti, dupa care ati facut tot cum v-a taiat capul! – social-democratii au caracterizat gestul lui Emil Boc drept „populism”. Si pe buna dreptate, caci acest gest, daca ar fi sincer, trebuia facut in ianuarie, cand noul guvern si-a inceput activitatea, caci nu maturi dupa ce ai sters praful.
Iar daca gestul este sincer, asa cum coasa ascutita de Boc a taiat iarba de pe marginea soselei, asa ar trebui sa taie si acum buruienile din ministere, incepand cu desfiintarea celor doua cu probleme si, pe moment cel putin, fara folos, aici aratand spre Turism si Tineret.
Dan Bota