Boc s-a apucat de frecat la schimbari

Boc s-a apucat de frecat la schimbari

0 138

Pentru inceput si pentru a-si crea o imagine fara cusur si fara influenta mogulilor, Boc vrea sa schimbe legile TVR si Radioului Public.
Astfel, premierul a declarat ieri ca va propune partenerilor de guvernare modificarea legilor de functionare ale SRTV si SRR pentru depolitizarea numirilor in consiliile de administratie ale posturilor publice, si si-a exprimat speranta ca si opozitia va fi de acord cu acest demers, ca tot nu are incotro.
Probabil Boc va propune si ca toate antenele sa fie vopsite apolitic, adica portocaliu.

Boc a spus ca depolitizarea celor doua institutii e o „obligatie morala si legala” pe care PDL si-a asumat-o in opozitie si o sustine si acum cand este la putere. El a mai spus ca va discuta nu numai cu UDMR, partenerii din coalitie, dar si cu partidele opozitiei, PSD si PNL, sperand ca se va ajunge la consens pe acest subiect.
Declaratiile premierului apar in contextul in care plenul Parlamentului a votat recent contra raportului de activitate al TVR pe 2008, ceea ce a insemnat practic demiterea sefului institutiei, Alexadru Sassu.
„Maine vom propune partenerilor de coalitie sa modificam legea care vizeaza conducerea radioului si a televiziunii, astfel incat sa fie depolitizate modalitatile de desemnare si de asumare a conducerilor celor doua institutii. Inca din perioada anterioara PDL nu si-a desemnat membri in consiliile de admnistratie spunand foarte clar ca, pana cand nu se schimba procedura de numire care sa nu aiba de a face direct cu partidele politice nu ne vom desemna reprezentanti in CA. Din punctul meu de vedere, ce am spus in opozitie ramane valabil si cand suntem la putere”, a declarat, ieri, Emil Boc, fara sa sopteasca ceva despre asul din maneca.

Boc a sustinut ca trebuie gasita o solutie convenabila partidelor politice, dar si interesului public, ca cele doua institutii sa aiba o lege care sa le garanteze independenta politica.
Desi a evitat sa spuna care este solutia pe care o agreeaza, sau daca sprijina forma legii asa cum a ajuns ea de la Camera Deputatilor, primul-ministru a spus ca este nevoie de cresterea rolului societatii civile in desemnarea conducerilor SRR si SRTv.
„Trebuie gasit un alt mecanism care sa nu mai fie legat de partidul aflat la putere, cu implicarea specialistilor, a societatii civile. Sper ca specialistii pe care ii avem in comisiile de cultura de la Senat si Camera Deputatilor vor gasi cea mai buna formula pentru viitor. Ceea ce este acum este clar ca nu e bine”, a spus primul-ministru.

Boc a precizat ca UDMR va fi primul ofertat sa colaboreze la acest demers, in calitatea Uniunii de aliat la guvernare, insa invitatia se adreseaza si partidelor din opozitie.
„Urmeaza ca discutiile sa inceapa de maine, o vom propune in primul rand partenerilor de coalitie si urmeaza cei de la PNL si PSD. Daca si acum refuza dialogul… Noi le oferim ocazia sa facem aceasta lege buna. Cred ca este o obligatie morala, dar si legala in cele din urma de a face ceea ce trebuie si in ceea ce priveste conducerile celor doua institutii”, a concluzionat Emil Boc.

Potrivit legii 41 din 1994, locurile vacante in consiliul de administratie al fiecarei societati sunt anunþate public in termen de 15 zile. Comisiile pentru cultura, arta si mijloace de informare in masa ale Camerei Deputatilor si Senatului, reunite, organizeaza audieri publice pentru candidati si prezinta Parlamentului propuneri pentru ocuparea locurilor vacante in termen de 30 de zile de la data anuntarii.

Depolitizarea TVR si SRR – o poveste fara sfarsit

Modificarea legii de functionare a TVR si SRR a fost initiate inca din 2005 de catre deputata pe atunci PNL Raluca Turcan. Nu o data, ci de mai multe ori, proiectele fiind rand pe rand retrase in acelasi an. Un an mai tarziu, Turcan revenea cu un nou proiect de lege care pleda pentru depolitizarea institutiilor publice de televiziune si radio, numai ca acesta a primit votul Camerei Deputatilor, dar a stat apoi doi ani prin comisiile Senatului pentru a fi in cele din urma respins de acesta.

In urma cu un an, un grup de parlamentari ai PDL au initiat un nou proiect de lege de modificare al TVR. Nici acesta nu a avut prea mult succes. A picat in Camera Deputatilor in vara anului trecut, in prezent acesta aflandu-se pe masa Senatului.

Conform propunerii legislative, Consiliile de Administratie ar urma sa fie compuse din 13 persoane fata de 10, cat sunt in prezent, dintre care una indeplineste rolul de presedinte, iar restul de 9 fiind nominalizati din partea grupurilor parlamentare (7 membri), Presedintie (1 membru), Guvern (1 membru), personalul de specialitate al SRTV si SRR (1 membru), grupul parlamentar al minoritatilor, altele decat cea maghiara (1 membru) si societatea civila (2 membri).

Noua lege prevede ca membrii Consiliilor de Administratie ale SRR si SRTV nu au voie sa indeplineasca functii in structurile de conducere a partidelor, sa fie membri ai Parlamentului sau Guvernului, sau sa fie in structurile de conducere a acestora. De asemenea, este incompatibila functia de membru intr-un Consiliu cu cea in cadrul autoritatilor administratiei publice sau locale.

Membrii Comisiei de cultura din Camera Deputatilor au mai introdus si posibilitatea ca unui membru al Consiliului de Administratie sa-i fie prelungit o singura data mandatul, care in noua lege este de cinci ani.

Acestea ar fi cele dorite de Boc si citite de pe un biletel primit “mai de sus”. Este insa ciudat ca legea abia pusa in discutie l-a facut pe premier sa solicite, in scris si pe hartie oficiala, o ora pe saptamana pentru a bate campii in fata romanilor.
Oare premierul nu se gandeste ca, prin acest farafastlac, va scadea dureros rating-ul postului public TV1?

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.