Boli provocate de razele ultraviolete

Boli provocate de razele ultraviolete

0 264

Este vara si este soare! Temperaturile ridicate ne-au scos din case si ne-au indemnat sa luam cu asalt strandurile, piscinele, plajele si altele asemenea. Nimic nu este mai relaxant decat sa stai intins si sa savurezi un suc racoritor, sa te scalzi si apoi sa lenevesti ore in sir la soare.
Vara aceasta s-a dovedit a fi cu adevarat exploziva. Semnalele de alarma trase de specialisti care atrag atentia ca plaja intre orele 11:00 – 18:00 ar trebui complet interzisa nu i-au speriat prea tare pe petrecareti.
Expunerea la soare ar trebui evitat pe cat posibil, riscurile la care va expuneti fiind inimaginabil de mari.
Din cauza faptului ca nivelul radiatiilor depaseste maximul admis, indicele 10, soarele a devenit unul dintre cei mai mari inamici ai organismului din timpurile noastre.
Un indice UV de 1-3 arata ca razele ultraviolete nu sunt daunatoare, in timp ce un indice de 8-10 indica faptul ca probabilitatea aparitiei arsurilor solare este una mare, spun specialistii.
Urmarile se simt, mai ales asupra dermei si a ochilor – care pot suferi arsuri. „E falsa impresia ca, daca suntem putin bronzati, radiatiile ultraviolete nu mai au cum sa ne atace pielea. Bronzul protejeaza doar 10 la suta pielea, dar riscul aparitiei cancerului de piele este la fel de ridicat”, a declarat pentru Gandul prof. dr. Anca Zbranca, medic dermatolog.
Insolatia reprezinta o alta afectiune care apare atunci cand ne expunem excesiv la soare. Primele simptome sunt asemanatoare cu cele ale epuizarii: slabiciune, ameteala si senzatia de sete puternica. Netratata la timp, insolatia poate duce chiar la pierderea constiintei, astfel ca medicii recomanda transportarea de urgenta la spital a pacientului.
De asemenea, alunitele isi pot modifica forma si pot deveni cancerigene, avertizeaza dermatologii. Specialistii spun ca persoanele care au foarte multe alunite sa evite soarele, mai ales in intervalul critic.
Protectie recomanda si oftalmologii, mai ales in aceasta perioada cand suntem sfatuiti sa nu uitam de ochelarii de soare. „Retina este cea care are de suferit din cauza ultravioletelor, riscul aparitiei arsurilor de retina fiind ridicat”, avertizeaza prof. dr. Monica Pop, medic oftalmolog, director al Spitalului de Oftalmologie din Bucuresti.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.