Bolile care afecteaza plantele.

Bolile care afecteaza plantele.

0 315

 


·        Mucegaiul cenusiu. Aceasta boala apare mai ales atunci cand atmosfera este umeda si rece, ca urmare a unei udari excesive si a unei aerisiri precare. Se manifesta mai intai sub forma unor pete galbene-albicioase si apoi brune acoperite de un mucegai cenusiu, prafos, care este miceliul ciupercii. Tesutul atacat se inmoaie si putrezeste. Combaterea :taiati si distrugeti partile atacate, reduceti udarea si pulverizarea, aerisiti, indepartati pamantul mucegait sau chiar schimbatil, stropiti cu fungicide


·        Fainarea .Se poate recunoaste dupa petele alb murdar si prafoase. Ciuperca ataca mai intai varfurile lastarilor, frunzele tinere si bobocii florali dupa care se extinde pe toata planta. Partile atacate mai intai se deformeaza dupa care se usuca si cad. Comabatere: indepartarea si distrugerea partilor atacate, aerisirea buna in jurul plantei si stropirea cu fungicide:


·        Rugina. Boala se manifesta la nivelul frunzelor, lastarilor si caliciul flor-ilor. Pe suprafata acestora apar pete mici galbene, in dreptul carora pe fata in ferioara se dezvolta pustule prafoase brune-negricioa-se. Plantele puternic afectate se vestejes si se usuca. Comabatere: indepartarea si distrugerea partilor atacate, aerisirea buna in jurul plantei si stropirea cu fungicide


·        Cancerul bacterian. Si plantele pot suferi de acesta boala. Ea apare pe radacinile plantelor, sub forma de tumori de diferite marimi. Tesuturile plantei sunt distruse si cresterea este stanjenita cu timpul planta moare. Combatere: distrugerea plantelor bolnave, dezinfectia pamantului, evitarea udarii cu apa rece.


·        Patarea si putrezirea plantelor. Aceasta boala produce pagube mari la violetele de camera. Se manifesta pe plantele mature sub forma de pete uleioase la locul de prindere al frunzelor. Caldura si umiditatea ridicata favorizeaza boala. Frunza devine flasca iar pe tulpina se instaleaza un putregai moale brun-roscat. Combatere: evitarea excesului de apa si luarea de masuri preventive ca dezinfectia pamantului, a ghivecelor si uneltelor cu care se lucreaza.


·        Atacul virusilor. Virusii sint lipsiti de viata in afara celulelor vii, dar capabili de reluarea metabolismului atunci cand vin in contact cu acestea.
Planta infectata cu virusii isi incetineste cresterea, iar pe frunze apar pete galbui sau verzi de forme si marimi diferite sau puncte mici decolorate. La atac puternic frunzele se incretesc. Florile raman mici de multe ori nu se mai deschid. Pe petale se observa pete sau striuri mai deschise sau mai inchise fata de culoarea normala. Valoarea decorativa este mult depreciata, iar planta slabita, cu timpul moare. Este foarte important stoparea raspandirii bolii prin distrugerea rapida a insectelor vectoare. Combatere: plantele bolnave se distrug deoarece nu se pot vindeca.


 


 


 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.