Bolnavii de hepatita cer in strada tratamente noi
Statul le ofera, in schimb, doar promisiuni de 4 ani incoace. Pacientii cu hepatita C sunt nevoiti sa urmeze tratamentele clasice, care sunt lungi, dureroase iar efectele secundare greu de suportat. Tratamentele fara interferon utilizate cu succes in alte tari sunt scumpe si aproape nici un bolnav nu si le poate permite
Statul le ofera, in schimb, doar promisiuni de 4 ani incoace. Pacientii cu hepatita C sunt nevoiti sa urmeze tratamentele clasice, care sunt lungi, dureroase iar efectele secundare greu de suportat. Tratamentele fara interferon utilizate cu succes in alte tari sunt scumpe si aproape nici un bolnav nu si le poate permite. Chiar si cei care au reusit sa si le cumpere vor continua lupta cu statul in instanta.
Mai multi pacienti cu afectiuni hepatice si din Brasov au protestat luni in fata Guvernului, unde au cerut acces la noile terapii pentru hepatita C.
Estimarile arata ca in Romania sunt aproximativ 700.000 de oameni infectati cu virusul hepatic C iar promisiunile de introducere a medicamentelor fara interferon sunt fara rezultate din 2011.
Protestatarii au cerut si un program national pentru compensarea analizelor extrem de costisitoare, spune Marinela Debu – presedintele Asociatiei Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania Avantajele terapiei fara interferon sunt multiple: mai putine efecte secundare, iar durata terapiei e scurtata de la un an la 12 saptamani.
Efectele secundare ale medicamentelor clasice sunt greu de suportat.
Chiar presedintele Aliantei Mondiale a Hepatitei, Charles Gore, sustinea cauza bolnavilor romani la Brasov cu ocazia unui congres din toamna anului trecut. El explica atunci cum in tari precum Franta , Germania sau Austria se folosesc de citiva ani tratamentele de ultima generatie fara interferon.
Dupa protestul de la Bucuresti, reprezentantii Casei Nationale de Sanatate au promis ca pacientii cu hepatita C ar putea beneficia de terapia fara interferon, din luna iulie. Hepatitele virale sunt a 8-a cauza majora de deces in lume si principala cauza de cancer hepatic care, la randul sau, reprezinta a doua cauza de deces la nivel mondial.
Vifor Rotar