Bolnavii la control

Bolnavii la control

0 149

Ultima noutate exportata de la Ministerul Sanatatii: verificarea celor aflati in concediu medical care sunt acasa si necesita ingrijiri medicale. Astfel autoritatile, in urma unui act normativ, vor putea verifica daca beneficiarul concediului medical tratat in regim ambulator se afla la domiciliu si necesita cu adevarat ingrijiri medicale. In plus, cuantumul amenzilor pentru eliberarea ilegala a certificatelor de concediu medical de catre medicii prescriptori se va dubla, potrivit unui proiect al Ministerului Sanatatii.
„In premiera, proiectul de act normativ prevede masuri care dau posibilitatea autoritatilor sa verifice daca persoana care a solicitat concediul medical necesita, intr-adevar, ingrijiri medicale. Astfel, platitorii de indemnizatii, adica angajatorii sau, dupa caz, casa de asigurari de sanatatepot sa verifice daca pacientul tratat in regim ambulatoriu se afla, bolnav, la domiciliu sau la resedinta aleasa in orele in care nu se afla la unitatea sanitara pentru tratament. Verificarile la domiciliu se vor face de catre reprezentanti ai platitorilor de indemnizatii si ai politiei”.

6% din Fondul Unic de Asigurari de Sanatate cheltuit pe plata concediilor medicale
Ministrul Sanatatii, Cseke Attila, a semnat, vineri, proiectul de ordonanta care modifica OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, informeaza, vineri, intr-un comunicat, Ministerul Sanatatii.
Prin introducerea noilor prevederi, Ministerul Sanatatii urmareste reducerea drastica a numarului celor care fraudeaza sistemul de acordare a concediilor medicale, astfel incat de acestea sa poata beneficia numai cei care au intr-adevar nevoie de ingrijiri medicale.
„Dorim sa reducem abuzurile in acordarea si folosirea concediilor medicale . Este inadmisibil ca aproximativ 6% din Fondul Unic de Asigurari de Sanatate sa fie cheltuit pe plata concediilor medicale, multe dintre ele fara justificare. De exemplu, suma platita in 2009 pentru concediile medicale a fost de aproximativ 923 de milioane de lei, ceea ce inseamna dublarea cheltuielilor fata de anul 2006 cand s-au platit 482 milioane de lei. Am avut judete, ca Neamt sau Olt, unde s- au inregistrat cresteri si de 4 ori la eliberarea certificatelor. Tot anul trecut, au fost eliberate in jur de 2.700.000 certificate, si aici nu sunt raportate datele din Bucuresti, Maramures si Casa Transporturilor. Haideti sa facem soscoteala ce inseamna 2 700 000 certificate eliberate la un numar de aproximativ 5.000.000 de angajati cati are in prezent Romania. Prin acordarea, nejustificat, a unor concedii medicale ii privam chiar pe cei care au nevoie de ingrijiri medicale”, sustine ministrul Sanatatii, Cseke Attila.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.