Bomba: Ernest Hemingway, spion sovietic

Bomba: Ernest Hemingway, spion sovietic

0 274

Exista voci care afirma, bazandu-se, spun ei, pe acte KGB, ca marele scriitor american Ernest Hemingway ar fi figurat pe lista spionilor sovietici in SUA. Printre cei care sustin acest lucru se afla si un fost ofiþer KGB.
Volumul „Spies: The Rise and Fall of the KGB in America”, editat la Universitatea Yale, dezvaluie ca romancierul, printre alte premii si laureat al premiului Nobel pentru literatura, s-a aflat pe lista spionilor pe care ii infiltrase KGB in Statele Unite ale Americii, fapt confirmat de un anume Vassiliev, care a avut acces la arhivele de spionaj din vremea lui Stalin.
Se pare ca Hemingway, descris ca un „spion diletant”, a fost recrutat de serviciile secrete sovietice in 1941, inaintea unei excursii in China. Scriitorul si-ar fi exprimat „dorinta si vointa de a-i ajuta” pe agentii sovietici din Havana si Londra, ajungand sa furnizeze, sub numele de „Argo”, informaþii politice, fara a exista, insa, un contact direct intre el si KGB, motiv pentru care legaturile au incetat definitiv dupa aproape un deceniu.
Iar daca ar fi sa urmarim drumurile vietii si scrierilor hemingwayene, nici nu ne poate mira o eventuala colaborare, Hemingway fiind cunoscut pentru ideile sale de stanga, in sensul unei mai mari echitati sociale, in acea vreme Uniunea Sovietica aparand, fara a fi cunoscuta in substraturi, drept o speranta pentru un Occident dominat de capitalismul salbatic si lovit crunt de criza din ’29 – ’33, cu rezultatul aparitiei lui Hitler in Germania
Dar, potrivit volumului, Hemingway nu a reusit sa transmita nicio informatie cu adevarat relevanta, una dintre ipoteze fiind aceea cã si-ar fi folosit statutul de spion pentru scrierea cartilor sale.
Faptul ca, dupa incheierea celui de-al Doilea Razboi Mondial, in Marea Britanie si SUA au fost infiltrati spioni sovietici a devenit o perceptie comuna, chit ca cinci ani de zile Vestul se aliase cu Estul pentru a-l lua la mijloc pe Hitler. Tezele despre implicarea unor scriitori americani sau britanici in spionajul sovietic constituie o tendinta a dezvaluirilor ultimelor decenii, dupa ce George Orwell a publicat o lista a figurilor publice „cripto-comuniste”.
In context, se estimeaza ca mai mult de 500 de americani, incluzand absolventi ai Ivy League, au fost recrutati de KGB, mai ales din cadrul primei agentii de informatii din SUA, OSS.

Ernest Hemingway (1899-1961), un clasic urias al lite­­raturii universale, a avut o viata tumultuoasa, cum multora le-ar place sa o duca, aceasta viata stand la baza majoritatii scrierilor sale. Prieten cu Ezra Pound si cu prozatorul Francis Scott Fitzgerald, el a participat la ambele confla­gratii mon­diale si la Razboiul Civil din Spania, de partea republicanilor si impotriva lui Franco. Un plus, ca dovada a vederilor sale de stanga, el a fost un apreciat prieten de-al lui Fidel Castro – avea vila sa in comunista Havana – si al lui Ernesto „Che” Guevara. In ce priveste luptele din cele doua razboaie mondiale, in primul a fost ranit luptand ca tanar voluntar al Crucii Rosii de partea italienilor, iar in cea de a doua conflagratie mondiala si-a transformat iahtul in nava de razboi antisubmarine, vanandu-i pe nemti in zona Caraibelor.
Prozatorul s-a sinucis in casa lui din Ketchum, Idaho, la 2 iulie 1961. Conform unor versiuni, si sinuciderea a avut un iz romantic, mai specvtaculos decat cele practicate de sinucigasii de rand. Avand dureri insuportabile la coloana, in urma unui accident aviatic suferit in Africa, Hemingway si-ar fi legat cainele de tragaciul pustii de vanatoare in asa fel incat, la chemarea lui, cainele ar fi declansat impuscatura mortala.
Oricum, spion KGB sau nu, scrierile lui vor dainui peste ani.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.