BOR vs enoriasi turistii in pelerinajele organizate de Patriarhie
Veniturile agentiei de pelerinaj a Patriarhiei Romane sunt folosite pentru activitatile sociale ale Bisericii Ortodoxe Romane (BOR) si pentru sustinerea posturilor radio si TV Trinitas, acestea fiind institutii misionare, si nu comerciale, a declarat agentiei Mediafax, parintele Constantin Stoica.
Declaratia purtatorulului de cuvant al Patriarhiei Romane vine in replica la afirmatiile prim-vicepresedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), Alin Burcea potrivit careia preotii incalca etica atunci cand profita de enoriasi pentru a-i atrage in diverse excursii, care sunt mai scumpe la ei decat prin agentiile de turism, pentru ca banii trebuie "sa ajunga pana la episcop".
"Este o declaratiue hazardata a domnului Alin Burcea. (…) Probabil ca domnul Burcea este gelos ca tot mai multi romani opteaza sa mearga in pelerinaj cu agentia Patriarhiei Romane", a declarat Stoica
Potrivit purtatorului de cuvant, veniturile agentiei de pelerianj Basilica Travel sunt folosite pentru activitatea sociala a BOR, in institutiile pe care le are in subordine, incluzand spitale si centre educative, precum si pentru sustinerea posturilor de radio si televiziune ale Patriarhiei, care sunt "institutii misionare, si nu comerciale".
Stoica a precizat ca in Biserica Ortodoxa Romana functioneaza in prezent 679 de institutii sociale, dintre care 44 de institutii medicale (spital, clinici, centre de diagnostic si tratament, centre paliative, cabinete medicale si stomatologice, farmacii etc.) si 130 centre educationale (centre de zi, after-school, gradinite etc.).
"Pe de alta parte, organizarea de pelerinaje de catre parohii prin Basilica Travel reprezinta o componenta a activitatii pastorale a fiecarui preot", a mai spus purtatorul de cuvant al Patriarhiei.
Prim-vicepresedintele ANAT Alin Burcea a declarat, miercuri, intr-o conferinta, ca preotii inalca etica atunci cand profita de enoriasi pentru a-i atrage in diverse excursii, care sunt mai scumpe la ei decat prin agentiile de turism, pentru ca banii trebuie sa ajunga pana la episcop.
El a mai spus ca un numar mare de preoti incasau pana anul trecut banii si isi faceau grupuri de turisti fara sa fie licentiati, iar tarifele erau mai mari, "pentru ca trebuiau sa ajunga pe scara ierarhica pana la episcop".
"Aceste centre de pelerinaj au inceput sa fie licentiate, dar ramane o problema de etica. Oamenii merg la biserica, in general cei in varsta. Cand te apropii de intanirea cu Sfantu Petru te duci sa te pregatesti. Este absolut imoral sa le faci capul patrat oamenilor care vin la slujba si sa le spui: ￯Avem si un program de excursie, foarte frumos￯", a afirmat oficialul ANAT.
Burcea a mai spus ca insusi Patriarhul Daniel face reclama pentru aceste excursii.
El estimeaza ca in Israel merg in excursii 40.000 de romani pe an, dintre care 25.000 cu Biserica, iar restul prin agentii. Reprezentantii Bisericii au ajuns sa detina licentiate de turism in proportie de 80%.
Oficialul ANAT afirma ca excursiile prin Biserica sunt cu peste 10% mai scumpe decat cele prin agentii.
"Pretul unui pachet pentru Israel este de 700 de euro la o agentie, iar la preoti de 780 de euro", a adaugat reprezentantul agentiilor de turism.
Intrebat daca acest surplus merge la pana la episcop, asa cum afirmase anterior, Burcea a mai spus: "Nu am de unde sa stiu unde merg. Banuiesc. Doar suntem in Balcani".
ANAT cere autoritatilor din turism ca toti aceia care organizeaza servicii de calatorie, inclusiv profesorii si preotii, sa fie obligati sa detina licente de turism, iar capitalul social minim pentru infiintarea unei agentii de turism sa creasca de la 200 de lei la 25.000 de lei.
"ANAT cere ministerului pentru IMM, Turism si Mediu de Afaceri, precum si Autoritatii Nationale pentru Turism (ANT) sa introduca obligatia ca toti operatorii care ofera servicii de calatorie sau pachete turistice, in mod clasic sau online, sa detina licenta de turism si sa urmeze aceleasi reguli cu agentiile. Ne referim la firmele de organizare de evenimente, profesori, prelati, site-uri cu cupoane de reducere etc", a declarat agentiei MEDIAFAX Lucia Morariu, presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT).
Totodata, ANAT solicita majorarea capitalului social minim pentru infiintarea unei agentii de turism, de la 200 de lei la minim 25.000 de lei pentru o agentie detailista si 100.000 de lei pentru un turoperator.