Braşov: Transhumanţa oilor din Carpaţi 2013

Braşov: Transhumanţa oilor din Carpaţi 2013

0 289
Un număr de 300 de oi din rasa Å£urcană, ÅŸase ciobani din care doi din România, doi din Ucraina ÅŸi doi din Polonia, însoÅ£iÅ£i de patru câini din rasa Ciobănesc mioritic românesc vor pleca sâmbătă, din localitatea braÅŸoveană Rotbav, în Polonia în cadrul proiectului româno-polonez TranshumanÅ£a 2013.
 
Prin intermediul proiectului se va reface traseul transhumanÅ£ei păstorilor de-a lungul lanÅ£ului Carpatic urmând să se parcurgă 1400 de km în 100 de zile fiind traversate cinci ţări începând cu România, ÅŸi continuând cu Ucraina, Polonia, Slovacia ÅŸi Republica Cehă, transhumanÅ£a urmând să fie sărbătorită prin evenimente culturale cu specific pastoral.
  "Când am început proiectul, multă lume nu avut încredere în noi. Sprijinul cel mai mare l-am primit din partea comisarului european pe probleme de agricultură Dacian CioloÅŸ, iar o fotografie a domniei sale din timpul unei întâlniri pe care am avut-o a făcut ca totul să se schimbe în România privind comunicarea cu instituÅ£iile publice ÅŸi ministere. Dacă înainte de întâlnirea cu domnul CioloÅŸ mapa pentru organizare era undeva pe biroul dintr-un minister, după ce s-a văzut fotografia am fost imediat contactaÅ£i ÅŸi avem ÅŸi un reprezentant care se ocupă de proiect. Puterea exemplului este cea mai bună pentru România", a declarat joi într-o conferinţă de presă George Căţean, reprezentant al AsociaÅ£iei TranshumanÅ£a România.
 
Primele 300 de oi vor pleca sâmbătă ÅŸi vor parcurge traseul până în Ucraina unde vor fi donate comunităţii de huÅ£uli de acolo, apoi celelalte 300 de oi vor fi transportate cu un camion în Ucraina după care îÅŸi vor continua drumul spre Polonia până la finalul proiectului prognozat pentru sfârÅŸitul lunii august.
 
"Å¢inta principală a acestei TranshumanÅ£e este întâlnirea dintre oamenii ce vieÅ£uiesc ÅŸi muncesc în CarpaÅ£i, integrarea lor, abilitatea de a afla, dar ÅŸi arăta bogăţia culturală a locuitorilor, precum ÅŸi bogăţia ÅŸi unicitatea naturii de aici. Ca factor prioritar în cadrul proiectului se consideră susÅ£inerea permanentă a dezvoltării zonelor de munte.
Baza culturii carpatine sunt tradiţiile păstoreşti care influenţează muzica, dansurile, costumele colorate ale oamenilor din zonele montane, obiceiurile şi viaţa de zi cu zi. Aceste tradiţii pastorale au la bază dragostea pentru natură şi pentru fiinţa umană", a mai precizat George Căţean.
 
Anul viitor proiectul se va axa pe produsele tradiÅ£ionale, iar intenÅ£ia organizatorilor este de a include în proiect ÅŸi Ungaria, Austria ÅŸi Serbia.
 
Sursa: AGERPRES
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.