Brand of choice

Brand of choice

0 291

Ati remarcat, desigur, ca sloganurile cele mai reusite sunt caricaturile celor oficiale. Chiar si in cele despre brandul de tara. Misteriosul „Land of choice” de anul trecut al Elenei Udrea a primit imediat replica „End of choice” si „Land of jokes” din partea unor trupe de umor. Despre branduri de tara s-a rasdiscutat in Romania pana la greata; concluzia a fost ca brandul e o chestie sofisticata, care costa exorbitant si apare dupa luni de brainstorming prin locatiile companiilor de advertising. Oricat de tampit sau neinspirat ar suna produsul, o cohorta priceputi in reclame ti-ar putea explica zile intregi toate dedesubturile psihologice sau psihanalitice ale gaselnitei.
Daca vraja advertoriala a lui Dracula Park s-a risipit ca vampirul la ivirea zorilor, batrana stafie din Castelul Bran n-ar fi trebuit aruncata la cosul cu proiecte ratate. Stranierii pe care mizezi sa vina sa cheltuiasca bani aici au auzit in continuare doar de Nadia, Hagi, Nastase si Dracula. Doar ca diabolicul conte ar trebui rebranduit, ca sa nu-i platesti drepturi de autor fostului ministru al Turismului Dan Matei Aghaton, gata sa dea ochii peste cap si sa lesine in direct de indignare. Unde mai pui ca niste mii de romani au cumparat actiuni in parcul care n-a mai fost sa fie, din Dracu(la) stie ce motive.
La cate branduri a produs deja Romanika, poate trai linistita din redecorarea lor, fara sa-si mai stoarca creierele si sa mulga bugetele in scornirea unuia nou. Dracula Park poate fi resuscitat in Draculand, mai inspirat si mult mai ieftin, nefiind eu pretentios la comisioane.
Ministerul Turismului continua, insa, prospectiunile in solul fertil al zicerilor fabuloase (Fabulospirit curat) despre Romania, o tara cu multe fatete. Cum au multi dintre locuitorii ei, dar asta n-ar fi neaparat un detaliu de atractie. La ora cand cititi aceste randuri, Elena Udrea ii invita probabil pe turisti sa exploreze gradina carpatica tocmai de la Shangai, China. Chiar si cei mai aprigi sustinatori ai sloganului se roaga sa n-o ia chinezii in serios si sa migreze masiv spre Romania, cu unelte de explorat gradini in spate. Pentru ca Explore the Carpathian Garden este noul brand turistic al patriei. Nu mi-e clar de ce trebuie sa explorezi o gradina. Daca e vorba despre o aventura in locuri virgine si necalcate de civilizatie, nu poate fi decat hazardul unei incursiuni in fundul gradinii unei gospodarii de tara genuine, fara canalizare, dupa o masa copioasa din specificul local. Cu amanuntul de risc si adrenalina de a descoperi, la capatul traseului, ca proprietarul n-a pus hartie la indemana.
Dar s-ar putea sa nu fi priceput eu bine mesajele etern-fascinantelor slogane despre frumusetile patriei, alea pe care vrei sa le impartasesti strainilor. Ca sa evitam confuziile, revin la ideea de a duce la lifting vechile branduri, pe care s-a cheltuit infernal si zac acum mototolite prin peisajele patriei. Daca tot isi lipesc operatorii din turism pe frunte reclama aia idioata cu „clientul nostru, stapanul nostru”, sa-l lasam pe turist sa decida ce vrea sa-l farmece in Romanika daca tot s-a aventurat pana aici.
Sa aleaga el brandul.
Nimic?
Hai, ca n-am toata ziua!
Vi-l zic, ca asteapta turistii la granite.
Romania – brand of choice.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.