BRAND-UL DE TARA!

BRAND-UL DE TARA!

0 336

Exista cateva tari care, prin calitatea deosebita a produselor livrate la export, ani si ani la rand si-au creat in secolul trecut un „brand” de tara, mai tare decat orice marca ! Fara o ordine de prioritate anume, vom enumera cateva astfel de „brand”-uri nationale, cu adevarat emblematice: „Made in Germany”; „Made in Japan”; „Made in USA”…
In Europa cel putin, pana in urma cu un deceniu, un produs „Made in Germany” catarea foarte mult pe piata. Dar era globalizarii a estompat treptat din puterea magica a acestei expresii. Cel putin pe batranul continent, devenit o mare comunitate… sa speram stabila (formata acum din 27 de tari, inclusiv Romania), caracterizarile „elitiste” de acest gen s-au banalizat, pe rand.
In industria auto, de exemplu, „Made in Germany” isi mai pastreaza oarecum valoarea de referinta prin faptul ca sintagma simbolizeaza ca respectivul produs „a fost proiectat sau construit in Germania”, expresia in sine sugerand inca o anumita garantie a calitatii. Oare?
Pentru a reduce insa costurile, producatorii de automobile germane, obligati, si de “vibratiile”… mai vechi ale crizei, s-au orientat treptat catre alte locatii, mult mai avantajoase din punct de vedere al cheltuielilor pentru o mana de lucru ieftina, mutandu-si pe rand productia, in afara hotarelor Germaniei. Iata, de exemplu, cunoscutul automobil Audi TT, care se produce in Ungaria: Porsche Boxer in Finlanda, VW Polo in Spania si Slovacia, sau si mai elocvent, Opel Astra, care se fabrica in sucursalele din Belgia, Anglia si Polonia.
Cel mai mult a „emigrat” insa, in cautarea de mana de lucru ieftina, productia de echipamente si componente, produse masiv in afara Germaniei, trendul ultimului deceniu fiind indeosebi spre tarile din Europa de Est…
Caci nu de Florile Marului a fost castigata batalia economica soldata cu implozia “socialismului comunist”!
Per total, in anul 2008, producatorii germani de automobile au „importat”, pentru productia proprie, componente si subansamble in valoare de peste 17 miliarde de euro! O alta remarca interesanta este ca, tot anul trecut, majoritatea motoarelor montate de catre industria auto germana au fost „fabricate” in uzinele din alte tari, ceea ce ridica la peste 75% nivelul de piese, subansamble si componente aduse „din afara”, pentru un automobil montat in Germania.
Aparent s-ar putea vorbi despre o „cadere” a industriei auto germane, un fel de recul, cum ar zice anumiti analisti auto. Ei bine, situatia nu este deloc asa, Germania ocupand locul intai in UE la exportul de automobile!
Iar pentru ca vorbim de consecintele globalizarii, producatorii germani nu sunt singurii care si-au „externalizat” o parte a productiei, la fel procedand si alti mari producatori din Franta, Italia, Spania, Anglia, etc., multi dintre furnizorii acestora fiind chiar firme germane. Ca sa glumim putin, vom spune ca in fiecare automobil Fiat, Renault sau Seat se afla un pic de… „Made in Germany”.
Altfel spus, desi uzine intregi de asamblare sunt situate acum in afara Germaniei, in buna masura, incepand de la proiectarea produsului si pana la anumite componente de baza, se poate vorbi ca in fiecare exista, mai mult sau mai putin, produse „Made in Germany”…Chiar si cele fabricate, conform tehnologiilor germane , …tocmai la Codlea, desi era vorba de marele Mercedes!!

D.D.Rujan

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.