Brasov, centrala pe lemne – ultimul trend in incalzire
Centralele pe lemne sunt ultima gaselnita a proprietarilor de case, vile, pensiuni si sedii de firme braÅŸovene. Ingroziti de perspectiva sumbra a scumpirii de anul viitor cu 30% a gigacaloriei, multi renunta la centralele clasice si trec pe lemne.
Un producator de astfel de instalatii a vandut anul acesta numai în Brasov 400 de centrale pe lemne cu gazeificare, capabile sa reduca la jumatate factura la incalzire.
Intr-o pensiune in contructie din zona Rasnovului a fost montata o astfel de centrală pe lemne cu gazeificare în urma cu două saptamani iar proprietarul este mulÅ£umit de alegerea făcută.
Centrala, incluzand montajul şi instalaţiile l-au costat pe braşovean 15.000 de lei iar costul incălzirii pe timp de iarna a pensiunii de 350 de metri patrati cu 10 camere mari va fi de 2000 de lei. De doua ori mai putin decat ar fi platit in cazul unei centrale clasice:
Centralele pe lemne reprezinta singurul segment de piata unde dealerii si producatorii au inregistrat cresteri ale vanzarilor anul acesta.
Un producator german de centrale pe lemne cu gazeificare a vandut 3000 de instalatii in toată tara şi peste 400 numai in Brasov.
Centrala pe lemne poate functiona in paralel cu cea pe gaz printr-un sistem de automatizare., iar aceasta solutie este cea mai solicitata de catre proprietarii de vile sau sedii de firma.
Perspectiva sumbră a viitoarelor scumpiri la gaz i-a făcut pe mulţi proprietari de vile din Cartierul Tractorul să-şi cumpere centrală pe lemne cu gazeificare pe care să o folosească in paralel cu centrala clasica pe gaz. La o astfel de vila costul gazului aferent incălzirii intr-o luna de iarnă a ajuns anul trecut la 1000 de euro.
Vifor Rotar