Femeile din satul Cuciulata încondeiază ouă la Muzeul de Etnografie Brașov!
Muzeul de Etnografie Brașov a prezentat luni o demonstrație de încondeiat ouă susținută de mai multe femei din satul Cuciulata, comuna Hoghiz, alături de copiii și nepoții lor. Pentru încondeiatul ouălor se folosește un instrument special numit condei și ceară de albine încălzită, iar ouăle trebuie să fie și ele călduțe în momentul în care începe procedura.
„Ceara de albine folosită este cea din care se face fagurele, care nu trebuie să fie fierbinte. Ouăle trebuie să fie călduțe în momentul în care începem să facem modelul la care ne-am gândit. Înmuiem condeiul în ceară și începem să trasăm liniile principale pe ou, cărora noi le spunem „urzeală”, după ce ne-am stabilit foarte bine modelul pe care dorim să-l facem. Avem modele numeroase, precum frunza de stejar, cuibul rândunicii, broasca, narcisă sau coprină, denumirea locală, coarnele cerbului, cărarea rătăcită, cârja, fierul de plug, căpăstrul, grebluța. Nu toate gospodinele din Cuciulata încondeiază ouă de Paști pentru că îți trebuie timp, multă răbdare și știm foarte bine că, în zilele premergătoare acestei mari sărbători, femeile au foarte multă treabă. Când ne apucăm de încondeiat atunci facem peste 100 de ouă în gospodărie pentru a da și rudelor, copiilor care vin în ziua de Paști la fiecare familie. Culoarea ouălor este cea roșie, sângele lui Isus”, a precizat pentru AGERPRES Ileana Roșală, una dintre femeile prezente la Muzeul de Etnografie.
La rândul ei, Mariana Stroe, în vârstă de 48 de ani, a spus că încondeiază ouă de la vârsta de 15 ani.
‘Eu am învățat de la mama, mama de la bunica și tot așa din generație în generație. Eu încristez ouă de la vârsta de 15 ani și acum am 48 de ani. Este o mare plăcere pentru mine. Sunt tare bucuroasă că și nepotul meu care este aici cu mine, cu vârsta de zece ani, a învățat acest meșteșug. Sper să-l ducă mai departe. Eu încondeiez peste 100 de ouă din care mai dau la rude, la prieteni, bineînțeles fără bani”, a spus Mariana Stroie.
„În urma cercetărilor în teren pe care echipa Muzeului de Etnografie Brașov le-a desfășurat în satul Cuciulata de lângă Rupea am descoperit aceste femei extraordinare, păstrătoare de tradiții, adevărate tezaure umane vii care duc mai departe acest meșteșug al încondeierii ouălor.
Ne-am gândit că este oportun ca în această perioadă și copiii care participă frecvent la diverse ateliere pe care le organizăm la muzeu să învețe să încondeieze ouă. Satul Cuciulata păstrează foarte multe tradiții, iar de Paști Plugarul este una dintre ele”, a declarat pentru AGERPRES Roxana Cornea, muzeograf la Muzeul de Etnografie Brașov.
Cu ocazia sărbătorilor de Paști, Muzeul de Etnografie găzduiește până pe 10 mai un târg de Paști, de unde pot fi achiziționate ouă încondeiate de meșteri populari, ii, costume populare pentru copii, produse din ceramică. AGERPRES