Brasov – in topul oraselor cu multi someri cu studii superioare
Si uite ca oraºe precum Craiova, Brasov sau Ploiesti, care au produs studenti pe banda rulanta in ultimii ani, fara sa tina cont de capacitatea de absorbtie a pietei muncii din regiunea respective si chiar din tara, se situeaza in topul somajului celor cu studii superioare, alaturi de marile centre universitare.
Cei mai multi someri cu studii superioare din Romania sunt inregistrati in Bucuresti (4.400), Craiova (2.300), Cluj-Napoca (2.000), Braºov (1.950), Iasi si Ploiesti (1.900), potrivit ultimului buletin statistic al INS. Daca ne raportam doar la absolventii facultatilor de stat din 2009, Craiova a „produs” circa 3.300 de absolvenþi, Brasovul – 2.800, Galati – 1.800, Oradea si Sibiu – 1.600, Constanta – 1.500, Pitesti si Ploiesti – 900, Petrosani – 650.
Unii dintre specialistii HR sunt de parere ca prezenta centrelor universitare in orasele mici si medii este benefica deoarece creste astfel numarul de absolventi de studii superioare, in timp ce altii considera ca sunt prea multe facultati de stat si particulare in orase cu potential economic redus.
„Cred ca sunt necesare doua masuri: reducerea numarului de studenti si extinderea studiilor postliceale, prin degradarea masiva a universitatilor neperformante de la statutul de invatamant universitar la cel postliceal”, spune George Butunoiu, unul dintre cei mai cunoscuti specialisti in resurse umane din Romania.
Potrivit acestuia, invatamantul superior românesc are nevoie de un sistem de acreditare si reacreditare mult mai sever decat cel din prezent.
Eliza Nechifor, marketing & communication coordinator al firmei de recrutare Manpower, spune ca institutiile de invatamant ar trebui sa tina cont in primul rand de nevoile economiei reale.
„Daca economia creste doar in anumite industrii, ar fi bine ca universitatile sa acopere nevoile de personal specializat in aceste industrii”, arata Nechifor.
In ceea ce priveste sansele de angajare ale absolventilor de studii superioare, reprezentantul Manpower este de parere ca nu diploma, ci mai degraba calitatea individuala, dorinta de a munci, competentele si abilitatile fiecarui absolvent sunt importante la interviul de angajare.
Si iata cum mersul inainte cu clape de cal, precum si desele schimbari, atat de guverne, cat si de viziuni asupra educatiei si invatamantului, precum si puzderia de facultati particulare aparute ca ciupercile dupa ploaie, au dus la o stare de lucruri greu de imaginat candva. Iar daca nu se iau masuri urgente, atat pentru urmatorii pasi, cat si in perspective, atunci vai de invatamantul superior romanesc.
Dan Bota