Ignoră politicienii concurența totală dintre Braşov şi Sibiu? Evoluții turiști în Regiunea 7, Centru!
Foarte mulți brașoveni nu au habar de existența unei Regiuni Centru (care mai are și numărul 7) din care alături de Județul Brașov mai fac parte și județele Covasna, Harghita, Mureș, Sibiu și Alba). Datorită slăbiciunii conducătorilor din perioada în care s-a făcut organizarea, Brașovul a ratat capitala regiunii, acesta ajungând la Alba-Iulia. De atunci s-au pierdut foarte multe oportunițăți care foarte greu vor mai fi recuperate.
Din păcate, foarte mulți oameni politici, dacă nu majoritatea, habar nu au de existența regiunii, de importanța acestei structuri, și mai ales de competiția dintre județe. În cadrul acestei competiții turismul este o componentă principală cu implicații imense la nivelul economiei regiunii dar si a fiecărui județ. De aici se poate vedea ce înseamnă handicapul, ce se poate majora în concurența cu celelalte județe, în lipsa unei infrastructuri necesare dezvoltării turismului.
Principalul concurent pentru Brasov rămâne Sibiul care are un mare avantaj prin existența aeroportului. Existența unui anumit echilibru intre cele două județe se va rupe în momentul în care se va realiza Autostrada de pe Culoarul 4 european, pe Valea Oltului, promovată intens de anumiți factori politici. Tot acești politicieni sunt cei care au mai blocat de mai multe ori demararea realizării Autostrăzii Comarnic – Brașov.
După anul 2000 (cănd influența lui Băsescu s-a redus pentru o perioada, cel care declara că România nu are nevoie de autostrăzi) am numărat trei blocaje:
– 2005 ministrul Berceanu, blochează un contract negociat și semnat;
– 2016 premierul Ponta este șantajat de SISTEM și nu se mai implică în proiect;
– toamna anului 2019, Guvernul Dăncilă cade (prin moțiune de cenzură) și toate negocierile cu o asocierea chino-turcă sunt suspendate.
Până astăzi nu sunt date că ar fi politicieni brașoveni (parlamentari, preș. CJ Brașov Adrian Veștea, prefectul Cătălin Văsii, primarul G. Scripcaru) care să protesteze și să se implice în deblocarea negocierilor.
Ignoranța, reaua credință, incapacitatea de a se ridica la nivelul promisiunilor electorale și a răspunderii pentru pozițiile publice încredințate de către cetățeni, vor produce pierderi economice imense județului.
Iată ce înseamnă turismul la nivelul Regiunii 7 Centru
Datele de mai jos sunt cele mai noi care sunt accesibile în zona publică, puse la dispoziție de către cei din Alba.
Aproape 46.000 de turişti străini au vizitat judeţele din Regiunea Centru în octombrie 2019, majoritatea acestora optând pentru Braşov şi Sibiu, potrivit unui comunicat transmis, joi, de către Direcţia Regională de Statistică (DRS) Alba celor dela AGERPRES.
Astfel, conform sursei citate, în octombrie 2019 au fost înregistraţi în Regiunea Centru 45.750 de turişti străini, numărul acestora reprezentând aproape o cincime din totalul la nivel naţional.
Distribuţia pe judeţele din Regiunea Centru a fost „inegală”, Braşovul şi Sibiul deţinând 36,7%, respectiv 31,4% din totalul la nivel regional, menţionează DRS Alba.
În ceea ce îi priveşte pe turiştii români care au vizitat Regiunea Centru, aceştia au deţinut o pondere de 83,3% din numărul total de turişti înregistraţi în cele şase judeţe componente şi de 27,1% din numărul de sosiri ale turiştilor români înregistrate la nivel naţional.
În total, în octombrie s-au cazat în structurile de primire turistică din Regiunea Centru aproape 274.000 de turişti, ceea ce a reprezentat peste un sfert din numărul înregistrat la nivel naţional, în creştere cu 3% comparativ cu luna corespunzătoare din anul precedent.
Cele mai multe sosiri s-au înregistrat în judeţul Braşov, 124.370, iar cele mai puţine, 14.161, în judeţul Covasna.
Peste 63% dintre turişti au optat pentru cazarea în hoteluri, urmate în preferinţe de pensiunile turistice, 13,3%, şi de pensiunile agroturistice, 12,5%.
Durata medie a sejurului la nivelul Regiunii Centru în octombrie 2019 a fost de 2 zile. La nivel judeţean, cea mai mare durată a sejurului s-a înregistrat în Covasna, 5,05 zile, iar cea mai mică în judeţul Sibiu, 1,65 zile.
În ceea ce priveşte indicele de utilizare netă a locurilor de cazare din Regiunea Centru, acesta a fost în octombrie 2019 de 31,5%, judeţul Covasna înregistrând cea mai mare valoare, 58,7%, iar Alba, cea mai scăzută valoare, 21,0%, arată DRS Alba.
Vă imaginați câți bani se rulau în județ și cum arătau aceste cifre dacă aeroportul de la Ghimbav ar fi fost funcțional?
Din aceste motive spunem că această trădare, a politicienilor care ne conduc, trebuie sancționată căt mai repede. Sancțiunea poate fi materializată exemplar în acest an (2020) cănd sunt două scrutinuri, alegeri locale în iunie și alegeri parlamentare în noiembrie.
Vlad T.