Brașoveanul Gabriel Andronache comemorează trecerea în eternitate a lui Nicolae Iorga

Brașoveanul Gabriel Andronache comemorează trecerea în eternitate a lui Nicolae Iorga

1 63

Despre marele nostru istoric Nicolae Iorga s-au scris și se vor mai scrie tomuri întregi de biografii și analize istorice. El însuși era considerat un prodigios autor de istorii și studii istorice, publicând în timpul vieții sale peste 2000 de lucrări, chiar despre istoria Bizanțului și despre cea a Albaniei.
A avut și o efervescentă carieră politică, întemeind un partid național opozant al lui Carol al II-lea și al nazismului, mișcare care era în vogă în Germania anilor 20-30, iar marele istoric român a fost unul dintre primii cărturari din Europa care a atras atenția asupra cumplitului adevăr despre ascensiunea nazismului cu Hitler în frunte și consecințele sale pentru pacea Europei.
Parcă prevestindu-și asasinarea de către Garda de Fier condusă de Horia Sima, un apropiat al lui Himmler, Iorga a prevăzut cu un deceniu înainte soarta funestă a tuturor oamenilor de cultură care se vor opune nazismului, adresându-și sie însuși un Memento Mori.
Deputatul brașovean Gabriel Andronache ne readuce în memorie printr-un panegiric personalitatea grandioasă a marelui istoric român:

„84 de ani de la moartea lui Nicolae Iorga
Astăzi, la 84 de ani de la asasinarea marelui savant, istoric și om politic Nicolae Iorga de către mișcarea legionară, aducem un omagiu unuia dintre cei mai importanți români din istorie.
Nicolae Iorga a fost mai mult decât un simplu om de cultură. A fost un titan al gândirii românești, un om dedicat progresului țării și promovării valorilor autentice românești. A lăsat în urmă o moștenire culturală uriașă, fiind autorul a peste 1.200 de volume și mii de articole, acoperind istoria, literatura, politica și educația. A fondat Universitatea Populară de la Vălenii de Munte, un spațiu unic pentru educația accesibilă tuturor.
Ca politician, Nicolae Iorga a avut o colaborare apropiată cu Partidul Național Liberal, fiind de multe ori un apărător al democrației și un promotor al ideilor care au pus bazele modernizării României. Împreună cu liberalii, a contribuit la promovarea unor reforme esențiale pentru țară, inclusiv în domeniul educației și al culturii.
Din păcate, această personalitate marcantă a fost victima extremismului. În noaptea de 27 spre 28 noiembrie 1940, Nicolae Iorga a fost asasinat de legionari – un act care rămâne o pată întunecată în istoria României.
Mișcarea legionară, deși s-a prezentat ca apărătoare a valorilor naționale și religioase, a promovat o ideologie bazată pe ură, violență și intoleranță, distrugând tot ce reprezintă democrația și libertatea.
Astăzi, avem datoria de a învăța din lecțiile trecutului. Ideologiile extremiste, indiferent de forma lor, nu își au locul într-o societate modernă și democratică.
Să ne amintim de sacrificiul lui Nicolae Iorga, dar și de pericolele pe care le presupune răspândirea urii. Valorile pentru care el a luptat – educația, cultura și democrația – trebuie să rămână fundamentul unei Românii puternice și unite.
Nicolae Iorga rămâne un simbol al demnității românești și al luptei pentru un viitor mai bun. Să-i păstrăm vie memoria și să învățăm să construim o societate bazată pe respect, dialog și unitate.” a postat deputatul Gabriel Andronache pe contul său de socializare.

Libiu Mateescu

COMENTARII

  1. Multi cetitori ie tentati sa zica ca tara arde si baba sa piaptana cum zicea bunicii nostri.
    Da io zic ca un om cult si integru ca Nicolaie Iorga merita orice si oricand.
    Si mea placut ce a scris nea zearistu asta LM
    „Să ne amintim de sacrificiul lui Nicolae Iorga, dar și de pericolele pe care le presupune răspândirea urii. Valorile pentru care el a luptat – educația, cultura și democrația – trebuie să rămână fundamentul unei Românii puternice și unite.”
    Zic bravo lu nea Andronache si bravo si mersi lu nea zearistu Mateescu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.