Brașoveanul Marian Rasaliu se încontrează cu biroul de statistică al Uniunii Europene
Teza arhivehiculată de reprezentanții PSD, a scăderii la jumătate a inflației față de anul precedent, deși suntem doar un pic dincolo la jumătatea acestui an, a fost preluată și de deputatul brașovean, Marian Rasaliu, la o televiziune de știri, probabil acesta fiind subiectul obligatoriu de abordat de toți pesediștii intervievați, prin ordinul de zi pe unitate emis de premierul Ciolacu, președinte al PSD.
Rasaliu a fost retrogradat de conducerea centrală a partidului anul acesta la alegerile locale din județul Brașov, candidatura sa la președinția Consiliului Județean fiind înlocuită ad-hoc de candidatura lui Lucian Pătrașcu, a cărui candidatură la Primăria Brașov a fost înlocuită prin același procedeu de candidatura comună și comasată a lui George Scripcaru, tot prin ordin de zi pe unitate emis de aceeași conducere centrală a aceluiași partid guvernamental.
Laudatio contrazisă de cifrele reci ale Eurostat
„De la 10,3, s-a ajuns la 4,9. (…) Ne lăudăm cu scăderea inflației, nu cu inflația. Dacă anul trecut era 10,3%, iar în termen de un an și jumătate s-a ajuns la 4,9, eu cred că sunt niște progrese făcute de guvern“, a declarat Deputatul PSD, Marian Rasaliu, la „Bună, România!”, pe B1 TV.
Potivit Eurostat însă, cele mai mari rate anuale ale inflației au fost înregistrate în Belgia și România.
Conform biroului de statistică al Uniunii Europene, rata anuală a inflației din zona euro a fost de 2,5% în iunie 2024, în scădere de la 2,6% în mai.
Cu un an mai devreme, rata era de 5,5%. Inflația anuală a Uniunii Europene a fost de 2,6% în iunie 2024, în scădere de la 2,7% în mai. Iar în 2022, rata era de 6,4%, potrivit cifrelor publicate de Eurostat.
Cele mai scăzute rate anuale au fost înregistrate în Finlanda (0,5%), Italia (0,9%) și Lituania (1,0%).
La polul opus, cele mai mari rate anuale au fost înregistrate în Belgia (5,4%), România (5,3%), Spania și Ungaria (ambele 3,6%).
Comparativ cu mai 2024, inflația anuală a scăzut în 17 state membre, a rămas stabilă într-un stat și a crescut în nouă state, potrivit Mediafax, preluat de Știri pe Surse.
Libiu Mateescu