Brașoveni cu probleme in zona de creditare – Contractele dezechilibrate cu banca se renegociază!!
Bancile pot regreta ca au contestat Legea darii in plata la Curtea Constitutionala. Potrivit motivarii Curtii, facuta publica saptamana trecuta, orice contract in care apare un dezechilibru major care nu este din cauza niciuneia din parti trebuie renegociat. Bancile sunt obligate, prin urmare, sa renegocieze orice contract de imprumut in cazul in care moneda in care a fost acordat s-a intarit foarte mult
Bancile pot regreta ca au contestat Legea darii in plata la Curtea Constitutionala. Potrivit motivarii Curtii, facuta publica saptamana trecuta, orice contract in care apare un dezechilibru major care nu este din cauza niciuneia din parti trebuie renegociat. Bancile sunt obligate, prin urmare, sa renegocieze orice contract de imprumut in cazul in care moneda in care a fost acordat s-a intarit foarte mult.
Curtea Constitutionala a explicat ca echilibrul trebuie restabilit pentru ca acel contract sa poata fi dus la bun sfarsit.
Senatorul PNL Daniel Zamfir, initiatorul legii darii in plata, spune ca nu este exclus ca judecatorul sa decida ca rata pe care o plateste imprumutatul trebuie sa fie de 30% din veniturile acestuia, suma care ar putea fi chiar sub cea platita la cursul istoric din momentul semnarii contractului. Mai mult, bancile nu prea pot refuza negocierea deoarece, in cazul unui proces, pana la o sentinta definitiva platile ar fi sistate. Mai mult, Zamfir spune ca, in urma atacarii la Curtea Constitionala, forul a decis ca nu doar imprumuturile pentru achizitionarea unei locuinte trebuie renegociate.
Zamfir spune ca peste 700.000 de romani au intarzieri la plata ratelor catre banci. Toti acestia vor putea trece la negocieri imediat ce motivarea va fi publicata in Monitorul Oficial, fapt ce s-ar putea intampla chiar in aceasta saptamana. Senatorul liberal spune ca, daca banca nu va dori sa negocieze, imprumutatul ar trebui sa depuna o solicitare de dare in plata. Odata facuta aceasta notificare, se sisteaza orice plata catre banca. Intre timp, clientul bancii se poate adresa instantei iar pana la luarea unei decizii definitive el nu ar mai fi obligat sa plateasca niciun ban catre banca. Dupa ce judecatorul va lua o decizie finala, platile vor fi reluate, insa cu suma stabilita de instanta.
Vifor Rotar