Brasovenii dovedesc ca sfecla de zahar a devenit o cultura profitabila!

Brasovenii dovedesc ca sfecla de zahar a devenit o cultura profitabila!

0 430

2016 fost un an bun iar cultura de sfecla de zahar s-a dezvoltat pe masura. Fermierii brasoveni spera sa obtina anul acesta o productie mai mare decat cea de anul trecut. Tot anul acesta, subventiile de la Uniunea Europeana si de la Guvernul Romaniei sunt aproape duble fata de anul trecut

2016 fost un an bun iar cultura de sfecla de zahar s-a dezvoltat pe masura. Fermierii brasoveni spera sa obtina anul acesta o productie mai mare decat cea de anul trecut. Tot anul acesta, subventiile de la Uniunea Europeana si de la Guvernul Romaniei sunt aproape duble fata de anul trecut, iar cultivatorii spera sa poata spune ca a meritat sa cultive sfela de zahar.
Fermierii brasoveni sunt din ce in ce mai interesati de cultivarea sfeclei de zahar. Mircea Dumitru cultiva de ani buni, in apropiere de Bod, aproximativ 100 de hectare de sfecla si spera sa scoata anul acesta 60 de tone la hectar.
Investitia in cultura sfeclei de zahar este mare, spun fermierii. Cei din Brasov se considera norocosi ca au o fabrica de procesare in zona care le asigura desfacerea.sfecla1
Pentru a obtine profit dintr-o astfel de cultura, importante sunt subventiile. Fermierii primesc anul acesta 924 de euro de la Uniunea Europeana iar de la Guvernul Romaniei inca 120 de euro, aproape de doua ori mai mult decat primeau anul trecut. Important este ca aceste subventii sa vina la timp si fermierii sa stie din timp pe ce venituri se pot baza.
Fermierii s-au plans de intarzierile la primirea subventiilor dar si de hatisurile birocratice pe care trebuie sa le parcurga pentru a le primi, ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, care a participat in weekend la intalnirea cultivatorilor de sfecla de zahar. Achim Irimescu i-a asigurat pe cultivatorii de sfecla de zahar ca si in anii urmatori subventiile pentru aceasta cultura se vor mari si i-a incurajat sa investeasca in sfecla de zahar. Avansul la subventii se va plati din a doua parte a lunii octombrie pentru ca fermierii sa poata insamanta in aceasta toamna.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.