Brasovul a spus NU cianurilor de la Rosia Montana!

Brasovul a spus NU cianurilor de la Rosia Montana!

0 212
Brasovenii s-au alaturat protestelor din toata tara impotriva exploatarii de la Rosia Montana. Aproape 200 de protestatari s-au strans duminica la Prefectura, unde au scandat mesaje ostile proiectului dar au taxat insa si duplicitatea premierului Victor Ponta, care sustine exploatarea in calitate de prim-ministru si anunta ca va vota impotriva in Parlament. Specialistii spun ca cianurile folosite pentru extragerea celor 300 de tone de aur si 1.600 de tone de argint de la Rosia Montana vor avea un efect devastator asupra mediului.
Tineri, varstnici si adolescenti s-au intalnit duminica in fata Prefecturii, inarmati cu banere impotriva proiectului de exploatare miniera de la Rosia Montana promovat de Guvern. Protestatarii au scandat lozinci impotriva Executivului, pe care il acuza ca trimite Romania la executie prin cianurare, si au arborat pancarte cu mesaje ostile proiectului minier. Manifestul a fost organizat de Fundatia Ion Gavrila Ogoranu care s-a alaturat celorlate ong-uri care au organizat proteste in toata tara :
Oamenii acuza faptul ca legea speciala  propusa de Guvern exonereaza compania canadiana care doreste sa exploreze si sa extraga aur si argint de la Rosia Montana de  respectarea oricarei legi de protectie a mediului. Protestatarii au taxat si duplicitatea premierului Victor Ponta care sustine proiectul in calitate de premier dar declara ca nu il va vota in calitatea de parlamentar.
Compania Rosia Montana Gold Corporation detine la Rosia Montana din judetul Alba, prin concesionare in vederea exploatarii, cel mai important zacamant de aur din Romania, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur si 1.600 de tone de argint. Daca si parlamentul va da aviz favorabil ,exploatarea ar incepe din anul 2016. Majoritatea covarsitoarea a specialistilor este de parere ca efectele exploatarii ar fi dezastruoase in timp pentru mediu. Namolurile si apele rezultate din procesul tehnologic nu pot fi neutralizate si sunt chiar mai daunatoare decat cianura utilizata in exploatare.
 
Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.