Braşovul devine centrul învăţământului dual românesc

Braşovul devine centrul învăţământului dual românesc

Încă 4 colegii din oras vor avea din toamnă clase de învăţământ profesional. Municipalitatea a aprobat introducerea sistemului la Colegiile Tehnice "Maria Baiulescu" şi "Remus Răduleţ" Colegiul Naţional Economic "Andrei Bârseanu" şi Colegiul Tehnic de Transporturi. Din toamnă aici se vor pregăti, în parteneriat cu mai multe firme din judeţ, viitorii bucătari, ospătari, electricieni, mecanici auto sau maşinişti

Încă 4 colegii din oras vor avea din toamnă clase de învăţământ profesional. Municipalitatea a aprobat introducerea sistemului la Colegiile Tehnice „Maria Baiulescu” şi „Remus Răduleţ” Colegiul Naţional Economic „Andrei Bârseanu” şi Colegiul Tehnic de Transporturi. Din toamnă aici se vor pregăti, în parteneriat cu mai multe firme din judeţ, viitorii bucătari, ospătari, electricieni, mecanici auto sau maşinişti.
Braşovul a fost unul dintre pionierii învăţământului dual din România şi a devenit exemplu de bună practică la nivel naţional, prin înfiinţarea, în 2012, a Şcolii Profesionale Germane Kronstadt. De altfel modelul şcolii Kronstadt a stat la baza modificărilor legislative care au avut loc în această primăvară la legea educaţiei.
Potrivit primarului George Scripcaru, care a semnat joi documentele, alături de reprezentanţii ISJ Brasov, este un parteneriat cu actori economici, cu firme, cu companii din diferite domenii atât pe componenta tehnologică cât şi pe cea turistică, hotelieră, restaurante, alimentaţie publică
Absolvenţii claselor a opta se vor putea înscrie în mult mai multe domenii de activitate, toate în învăţământ dual. În anul şcolar 2017-2018 vor fi 19 clase, cu 520 de elevi şi 39 de firme implicate, la care se adaugă şi specializările din cadrul şcolilor profesionale de la alte unităţi de învăţământ. Pe lângă clasele din municipiu Braşov se adaugă şi cele de la Liceul Tehnologic „Victor Jinga” din Săcele, Colegiul Aurel Vijoli din Făgăraş şi de la Colegiul Tehnic „Simion Mehedinţi” Codlea.
Potrivit prof. Mirela Blemovici, inspector general IŞJ Braşov, solicitările companiilor depăşesc momentan posibilitatea de şcolarizare în acest moment. 707 elevi sunt aşteptaţi să populeze aceste clase şi să devină partenerii companiilor în formarea lor.
Studiile arată că municipiul Braşov se confruntă cu o acută criză a forţei de muncă iar previziunile pentru anii următori nu sunt deloc îmbucurătoare.
Pe lângă detalii despre infrastructura sau de natură fiscală investitorii sunt interesaţi mai ales de forţa de muncă bine calificată, motiv pentru care este nevoie de o serie de modificări şi corecţii legislative.
Noile unităţi de învăţământ în sistem dual sunt Colegiul Tehnic „Maria Baiulescu” unde vor funcţiona 3 clase cu specializările de ospătar, bucătar şi lucrător hotelier, Colegiul Tehnic Energetic „Remus Răduleţ” unde s-au înfiinţat două clase, o clasă şi jumătate cu specializarea electrician aparate şi echipamente electrice şi energetice şi o jumătate cu specializarea electromecanic utilaje şi instalaţii industriale. La Colegiul Naţional Economic „Andrei Bărseanu” se vor şcolariza 30 de elevi în specializarea de comerciant-vânzător iar la Colegiul Tehnic de Transporturi o clasă cu pecializarea mecanic auto şi o grupă cu specializarea maşinist utilaje cale şi terasamente.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.