Brasovul gazduieste Festivalul International de Muzica Bizantina „Anton Pann”
Festivalul International de Muzica Bizantina „Anton Pann” aduce la Brasov personalitati din Romania si Grecia. Prima editie are in program sesiuni gratuite de masterclass, concerte si simpozioane. Brasovul gazduieste timp de cinci zile prima manifestare majora pentru sustinerea si promovarea muzicii si culturii bizantine, o forma rafinata si autentica de muzica sacra
Festivalul International de Muzica Bizantina „Anton Pann” aduce la Brasov personalitati din Romania si Grecia. Prima editie are in program sesiuni gratuite de masterclass, concerte si simpozioane. Brasovul gazduieste timp de cinci zile prima manifestare majora pentru sustinerea si promovarea muzicii si culturii bizantine, o forma rafinata si autentica de muzica sacra.
In avanpremiera Festivalului, organizatorii si participantii au asistat la o slujba oficiata la Biserica Sf. Nicolae din Schei.
Anton Pann a fost profesor de muzica, si a predicat din strana Bisericii ,,Sfantul Nicolae” din Schei intre anii 1821 si 1826. A pastrat legaturi stranse cu comunitatea, a trimis numeroase carti si l-a primit ca invatacel pe Gheorghe Ucenescu, care ulterior a compus muzica psaltica, lucrari didactice si culegeri de folclor. Tot el avea sa compuna si muzica pentru ceea ce a devenit imnu national al Romaniei. Anton Pann a fost cel mai mare bizantinolog al Romaniei.
Participantii la festival au vizitat si Muzeul Primei Scoli Romanesti, unde au putut admira o expozitie de manuscrise bizantine. Potrivit pr. prof. Vasile Oltean, directorul Muzeului Prima Scoala Romaneasca, institutia detine peste 800 de carti in limba greaca, un tezaur pe care niciun muzeu si nicio biserica din tara nu il are. Preotul Oltean spune ca poporul roman, care in urma cu 2.000 de ani se nastea ca popor crestin, avea muzica bizantina ca suport moral in existenta sa spirituala.
Folclorul romanesc este imprimat de valorile muzicii bizantine.
De joi si pana sambata, la Facultatea de Muzica se va desfasura un Masterclass International de Cant Bizantin, cu tema ,,Parasemantica – Sistemul grafic de scriere al bizantinilor”. Profesori renumiti din Grecia si Romania le vor preda studentilor. Profesorul atenian Panos Dimitriakopoulus s-a declarat impresionat de faptul ca spiritul ortodox a ramas prezent si nerabdator sa arate studentilor adevarata insemnatate a muzicii bizantine.
Sambata, de la ora 18.00, la Biserica Sf Nicolae va avea loc un concert de muzica bizantina sustinut de Corul Academic de muzica psaltica ,,Byzantion” din Iasi si de Prof. Protopsalt Dimitrios Galanis din Grecia. Duminica, in ultima zi de festival, tot aici se va oficia Liturghia Arhiereasca, in cadrul careia raspunsurile liturgice vor fi oferite in romana si greaca. Evenimentul sustine candidatura Brasovului la titlul de Capitala Culturala Europeana 2021.
Vifor Rotar