Brasovul – locul 4 pe tara la rezerva de paduri
Intr-un top 100 al proprietarilor de paduri din Romania realizat de un saptamanal central, municipiul Brasov se afla pe locul al patrulea ca suprafata detinuta. Suprafata de padure cu care intabulat municipiul Brasov este de 14.602 hectare, padure care se afla atat pe teritoriul orasului, cat si pe teritoriul altor unitati administrative. Pe primele locuri ale acestui clasament se afla societatea comerciala Scolopax SRL, cu 25.915,33 hectare de fond forestier, urmata de comuna Telciu din judetul Bistrita-Nasaud, cu 17.705 hectare, urmata de comuna clujeana Maguri Racatau, cu 16.044 de hectare. Pe locul al cincilea al clasamentului se afla Regele Mihai I cu 14.392 de hectare.
Rezerva verde a Brasovului este administrata de propria regie, care are, din acest an, si fond de vanatoare. Acest lucru a dus la reducerea simtitoare a numarului de ursi care mai coboara in cartiere, doar o ursoaica mai avand curajul sa ajunga in Racadau.
„Municipalitatea brasoveana a facut in ultimii ani toate demersurile pentru a-si recupera patrimoniul de dinainte de anul 1945. Mai sunt cateva suprafete care se afla in litigiu, dar intabulate avem 14.602 hectare de padure. Ne-a interesat sa recuperam acest patrimoniu al Brasovului si pentru a-l administra cat mai eficient, pentru a avea in continuare paduri, nu sa cada pe mana vreunor profitori de lemn, iar Brasovenii sa aiba parte de un mediu cat mai curatâ€, a declarat primarul George Scripcaru, in presa locala.
In padure au fost amenajate mai multe locuri in care animalele sunt atrase cu hrana, iar spray-urile s-au dovedit a fi foarte eficiente. In intreg Fondul de Vanatoare 18 Timis mai exista 40 de ursi. Puii au fost relocati, la Centrul de Conservare a Valorilor Naturii de la Balan, din judetul Harghita. Aici ei cresc in conditii de salbaticie.
Statisticile arata ca 1,5% din fondul forestier autohton se afla in proprietatea unor investitori straini. Judetele in care firmele din afara tarii au cumparat cele mai insemnate intinderi din fondul forestier sunt Vrancea, Buzau, Bacau, Neamt, Prahova, Dambovita, Arges, Valcea, Timis si Bihor.
Daca in alte tari, padurea de cea mai slaba calitate nu se instraineaza sub 10.000 euro/hectar. La noi, pentru un hectar de padure de molid se platesc intre 3.500 si 5.000 de euro, pentru unul de amestec (fag cu rasinoase) se cer intre 2.500 si 3.200 de euro, pentru un hectar de fag se platesc intre 2.000 si 2.500 de euro, iar pentru padurea de stejar se achita intre 3.000 si 4.000 euro/hectar.