Brasovul nu primeste suficienti rezidenti medicinisti

Brasovul nu primeste suficienti rezidenti medicinisti

0 486

Facultatii de Medicina din cadrul Universitatii Transilvania i-au fost atribuite doar 48 din cele 124 de locuri solicitate pentru pregatirea in rezidentiat. Lipsa medicilor rezidenti va afecta activitatea din spitale, avand in vedere ca multi din rezidentii din anii terminali asigura in prezent si garzi.

Facultatii de Medicina din cadrul Universitatii Transilvania i-au fost atribuite doar 48 din cele 124 de locuri solicitate pentru pregatirea in rezidentiat. Lipsa medicilor rezidenti va afecta activitatea din spitale, avand in vedere ca multi din rezidentii din anii terminali asigura in prezent si garzi. Universitarii vor cere Ministerului o suplimentare in concordanta cu facilitatile de pregatire oferite la Brasov dar si cu nevoile reale ale activitatii medicale din judet.
Ministerul Sanatatii a publicat recent lista locurilor si a posturilor scoase la concursul din aceasta toamna. Din totalul de 3,014 locuri pentru absolventii promotiei Brasovului i-au fost alocate doar 48 de locuri. Asta inseamna doar 1,5 % din numarul total al locurilor de munca la nivel national si pentru doar 43% dintre absolventii promotiei 2016 ai Facultatii brasovene de Medicina. Prea putini, se plang cei care au terminat anul acesta medicina.
Autoritatile brasovene sustin ca in timp ce Brasovului i-au fost alocate locuri putine, sunt universitati din tara similare sau chiar inferioare ca numar de coordonatori de rezidentiat care vor primi in pregatire un numar mult mai mare de medici. La Sibiu vor ajunge 72 de rezidenti, la Oradea 91 iar la Constanta 95. La Brasov exista suficienti coordonatori care sa poata asigura instruirea in 21 de specializari.medicinisti
O astfel de decizie, sustin managerii de spitale, va afecta activitatea din spitale. Multi din medicii rezidenti din ani terminali asigura in prezent si garzi. De exemplu la spitalul judetean de exemplu au fost repartizati 26 din cei 50 de medici solicitati. Practic pe anumite sectii cum este cea de terapie intensiva nu a fost aprobat nici un medic rezident.
Potrivit dr. Daniela Neculoiu, manager Spitalul Clinic de Urgenta Brasov, unitatea va avea probleme in viitor pentru ca sunt anumite linii de garda in specialitati cum ar fi terapia intensiva, medicina de urgenta sau cardiologia care sunt asigurate si de rezidenti de ani mari.
Conducerea Universitatii Transivania va inainta si un memoriu Ministerului Sanatatii prin care va cere relocarea locurilor pentru medicii rezidenti.
In acest an, in unitatile medicale din judetul Brasov sunt 347 de medici rezidenti. Parcursul unui rezident inseamna 5 ani de pregatire, fara vacanta, doar concediu anual de odihna timp in care trece prin 15 stagii avand un coordonator si 15 indrumatori.

Vifor Rotar

 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.