Brasovul s-a intors de la Bruxelles mai ecologic

Brasovul s-a intors de la Bruxelles mai ecologic

0 235

Pentru comunitatea europeana, perioada 9-13 februarie a insemnat The Sustainable Energy Week. Saptamana Energiei Sustenabile, un termen intrat in uz odata cu celelalte practici europene, a fost dedicata promovarii programelor elaborate la nivelul institutiilor centrale europene in domeniul energetic. Un sector deosebit de important in contextul schimbarilor climatice care afecteaza planeta si al provocarilor pe care astfel de transformari le reprezinta pentru intreaga umanitate.
Tarile europene iau, se pare, foarte in serios astfel de actiuni. Nivelul alarmant la care a ajuns poluarea si cotele la fel de ridicate ale risipei energetice din toate sectoarele societatii ingrijoreaza in egala masura organismele europene si comunitatile locale. Uniunea Europeana a elaborat un program extrem de ambitios pentru a contracara efectul schimbarilor climatice, botezat cu o formula ludica „20-20-20” pana in 2020. In ciuda aspectului de joc aritmetic in jurul lui 20, strategia europeana este extrem de serioasa si traduce niste angajamente foarte precise, de dus la bun sfarsit pana in anul 2020: 20% mai putina poluare, 20% mai putina risipa energetica si angajamentul ca 20% din energia utilizata sa provina din surse regenerabile.
Saptamana Energiei Sustenabile a fost un bun prilej pentru a reitera angajamentele asumate anterior. Evenimentul organizat la Bruxelles in saptamana care tocmai se incheie a insemnat insa un pas inainte. Una dintre manifestarile dedicate energiei a fost The Covenant of Mayors – Conventia Primarilor din peste 350 de localitati europene. Orase mai mari sau mai mici, ai caror reprezentanti isi confirmasera anterior adeziunea la programele europene consacrate energiei. Desi nu toate municipalitatile si-au trimis delegatii la Bruxelles, cei mai multi primari sau viceprimari au fost prezenti in impresionanta sala de sedinte a Parlamentului European pentru a semna un document vital in punerea in practica a acestor angajamente. Edilii europeni, printre care si primarul Brasovului, s-au perindat pe la tribuna oficiala pentru a-si pune semnatura pe Pactul Primarilor, confirmarea olografa a participarii comunitatilor locale la campania europeana. Insusi Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, a recunoscut, intr-o scurta alocutiune, importanta primarilor, pe care ii invidiaza chiar pentru contactul direct cu cetatenii, de la nivelul carora trebuie sa porneasca toate campaniile care privesc soarta Europei.
Prin semnatura pe care edilul-sef al Brasovului a pus-o pe documentul de la Bruxelles, orasul nostru a fost angajat in aceasta batalie impotriva risipei energetice si poluarii. In care suntem, asemenea celorlalti concetateni romani, niste bieti pionieri la inceput de drum. Marile orase europene deruleaza de multa vreme strategii de prezervare a centrelor istorice, prin interzicerea cu desavarsire a traficului auto in aceste zone. In Suedia exista oraselul Vajko, declarat cea mai ecologica urbe a Europei, unde combustibilii poluanti au fost eliminati in totalitate.
Pana acolo, am putea incepe cu actiuni mai pe puterile noastre, cum ar fi scoaterea consumatorilor din priza atunci cand nu-i folosim sau mersul cu bicicleta la serviciu.
Daca deja zambiti inseamna ca suntem, intr-adevar, foarte departe de Europa de astazi.
Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.