Braşovul va primi două laboratoare mobile de măsurare a calităţii aerului. Primăria...

Braşovul va primi două laboratoare mobile de măsurare a calităţii aerului. Primăria zice că se bagă şi ea.

0 298

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, i-a convocat ieri pe reprezentanţii celor trei municipii care au probleme privind calitatea aerului şi care se află sub monitorizarea Comisiei Europene, respectiv Braşov, Iaşi şi Bucureşti, pentru a analiza planurile de îmbunătăţire a calităţii aerului din cele trei localităţi. Din partea municipiului Braşov a fost prezint viceprimarul Barabas Laszlo.
 După întâlnire, Costel Alexe a declarat în faţa cemerelor de luat vederi: „M-am bucurat că în urma acestor discuţii, administraţiile publice locale enunţate au înţeles că planul de măsuri asumat trebuie să aibă un ritm mult mai alert de implementare. Toate cele trei administraţii publice locale admit că au depăşiri peste cât ar trebui să aibă indicatorii PM10. Important este ca în perioada imediat următoare Bucureştiul, Braşovul şi Iaşiul să-şi intensifice implementarea măsurilor de infrastructură şi a celor ce ţin de mediu. În ceea ce priveşte Bucureştiul, situaţia este mult mai tristă, pentru că doar aşteptăm verdictul care trebuie să vină de la Curtea Europeană de Justiţie. Discuţia cu autoritatea publică locală a fost ca acest plan de măsuri cu termen de implementare 2018 şi 2022 să fie implementat cât mai repede, pentru că în eventualitatea că vor veni amenzile să nu trebuiască să plătim sau să aşteptăm foarte mult până vom intra într-o situaţie de normalitate”.

Potrivit ministrului, în momentul de faţă există o asociere între ceea ce înseamnă zonele cu poluare şi îmbolnăvirea populaţiei. De asemenea, el a afirmat că primăriile Iaşi şi Braşov  trebuie să pregătească rapoarte privind starea de sănătate a populaţiei. „În momentul de faţă, şi Iaşi şi Braşov au înţeles că au nevoie de aceste rapoarte privind starea de sănătate a populaţiei, raport pe care Bucureştiul îl are astăzi şi care spune foarte clar că avem asociere certă în ceea ce înseamnă zonele cu poluare, cu PM 10 (pulberi în suspensie, praf), şi incidenţa cazurilor de infarct miocardic şi a tuturor celorlalte boli cardiovasculare”, a declarat Alexe.

Dispozitive de Monitorizare a Calităţii Aerului (şi) la Braşov
La Braşov şi Iaşi vor fi achiziţionate, în acest an, de către Ministerul Mediului, două laboratoare mobile de măsurare a calităţii aerului în timp ce în capitală Costel Alexe a promis că va extinde Reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului cu alte trei staţii.
La rândul lor şi reprezentanţii municipalităţii braşovene au promis că vor cumpăra mai multe dispozitive pentru monitorizarea calităţii aerului, acestea urmând să fie apoi predate Agenţiei pentru Protecţia Mediului Braşov şi Comisariatului Judeţean Braşov al Gărzii Naţionale de Mediu.

Încă zece oraşe par a…. concura pentru un loc pe „lista neagră”
Tot ieri, a declarat că 10 oraşe din România trebuie să facă planuri preventive în ceea ce priveşte reducerea nivelului de poluare.
Potrivit ministrului încă zece oraşe care trebuie să facă planuri pentru în ceea ce priveşte reducerea poluării la recomandarea instituţiilor europene, pentru a se evita o eventuală procedură de infringement. Aceste oraşe sunt Craiova, Cluj, Timişoara, Constanţa, Brăila, Turnu Măgurele, Galaţi, Bacău, Ploieşti şi Piteşti.
,,Aş vrea să vă spun că, analizând datele, voi avea discuţii şi voi începe procedurile cu celelalte zece municipalităţi din România care au obligaţia să realizeze aceste proiecte privind calitatea aerului, pentru că este important pentru noi să avem o cât mai bună stare de sănătate a populaţiei în aceste aglomerări urbane, să prevenim şi, evident, să avem date pe care să le furnizăm opiniei publice. Ar fi trist ca România să înceapă iarăşi o corespondenţă cu Comisia Europeană pe proceduri de pre-infringement sau infringement pe calitatea aerului cu alte aşezări urbane din România”, a spus, ieri oficialul de la Mediu, Costel Alexe, preluat de agenţiile de presă.

I.R.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.