BRICS

BRICS

1 87

Summitul BRICS de la Kazan a fost, de departe, cel mai vibrant eveniment geopolitic al momentului. Nu doar personalitățile de nivel înalt care s-au aglomerat acolo, în „izolata Rusie”, ci mai ales, temele discutate.
Dacă întâlnirile gen G7 sunt unele formale, cu agendă prestabilită, în care întâlnirea propriu-zisă este de fapt o sesiune de fotografii, întâlnirea BRICS a fost una deosebit de diversă, cu idei multiple și dezbateri reale, dar canalizate toate în aceeași direcție: ieșirea de sub actuala dominație artificială a SUA.
Ca să înțelegeți raportul real de forțe din lumea actuală, vă voi spune că SUA a căutat să desfășoare o contra-întâlnire pentru a combate mediatic BRICS-ul. Ați auzit de ea? Desigur, nu.
Vă spun eu, ca să nu mă mai acuze cârcotașii de pro-rusism.
Este vorba de conferința anuală a FMI-BM în care miniștrii de finanțe ai țărilor membre au participat la o sesiune … pe teme climatice.
Nu tremurați de emoție?
În timp ce la Kazan ăia răstoarnă ordinea mondială, baba occidentală se piaptănă mimând responsabilitatea pentru combaterea așa-zisei „schimbări climatice” cu ceva taxe în plus. Nu-i așa că e emoționant? 
Dar să lăsăm de-o parte nulitățile occidentale pentru a înțelege ce anume se petrece.
Întâlnirea BRICS de la Kazan este aproape la fel de importantă ca cea de la Bretton Woods din 1944. Singura deosebire este aceea că acum nu s-a ieșit pe ușă cu o monedă și o modalitate de funcționare, ci doar cu o determinare a participanților pentru dezvoltarea unui framework alternativ.
Probabil, pentru cei care-l așteptau pe Putin să iasă fluturând noua monedă în vânt, a fost o dezamăgire. Doar că lucrurile de acest tip nu se fac superficial. 
Spre deosebire de Bretton Woods, situația e radical schimbată. Atunci SUA trebuia să-și transfere dominația militară pe tărâm financiar, astfel încât situația era pe jumătate rezolvată înainte de începerea conferinței. Și s-a rezolvat 100% după ce l-au convins pe Keynes să-și îndrepte „suflul teoretic” în direcția urmărită pe proaspăt ridicata putere americană.
Acum însă situația e radical diferită. E vorba de mai multe voci, de puteri similare și nu obligatoriu urmărind același scop(vezi, de exemplu, relația China-India). Aceste țări sunt unite de dorința abandonării cadavrului american, care a ajuns să-i tragă pe toți în jos. 
Privit dintr-un anume punct de vedere, planul pare extrem de greu de realizat. Privind însă cu o mai mare detașare înțelegem că, din această multitudine de opinii, poate ieși ceva extrem de bun și just. Sunt multe elemente care răzbat de-acolo. Și, cum mai nimeni nu se preocupă să le prezinte, vi le voi prezenta eu. 

În ceea ce privește moneda BRICS, încă nu se știe exact ce va fi: o monedă în toată regula(gen eur), una de schimb sau, pur și simplu, o monedă utilizată doar inter-țări(mai precis între băncile centrale ale țărilor participante, ca monedă de rezervă).
Există un framework, care vorbește despre o acoperire de 40% în aur și restul într-un coș monetar al participanților. E doar o propunere care a fost pasată miniștrilor de Finanțe ai statelor membre pentru discuțiile tehnice.
Ceea ce este însă mult mai exploziv este întreg frameworkul propus de Putin și care a fost primit foarte bine. Este vorba de nu mai puțin de patru platforme majore, specializate, pe care vi le voi descrie în continuare.

Prima platformă este una dedicată investițiilor, având ca scop sprijinirea economiilor naționale și finanțarea țărilor Sudului și Estului. Dacă vreți, această platformă este una similară FMI-ului și Băncii Mondiale.
Cea de-a doua platformă este una dedicată cerealelor, având ca scop să devină baza formării prețurilor corecte și să servească drept pilon al securității alimentare a țărilor BRICS.
De asemenea, cerealele sunt doar marfa de început a acestei platforme, piatra de temelie întrucât practicile rezultate din dezvoltarea acestei platforme trebuie să stea la baza unei a treia platforme, anume o bursă de mărfuri în toată regula.
Scopul său e cât se poate de logic: protejarea de fenomenele speculative și de manipulare a piețelor, specifice platformelor Vestice. 
Cea de-a patra platformă este o piață a metalelor prețioase și a diamantelor, menită a combate barierele comerciale care interferează cu piața aurului.
O asemenea platformă ar fi ucigătoare pentru Banca Angliei care este depozitarul unei mari cantități de aur și care a ajuns să impună condiții de retragere celor care-au depus acolo aurul „spre păstrare”. De asemenea, ar fi un pumn dat întregii piețe a aurului deoarece India, cel mai mare cumpărător net de aur, ar fi parte a noii platforme. 

Cele patru platforme ale lui Putin reprezintă elemente strategice esențiale, menite a conduce la o nouă realitate economică. Probabil mulți vor fi dezamăgiți de faptul că nu s-a ajuns la un acord clar care să presupună o nouă monedă în circulație.
Într-adevăr, singura chestiune care a făcut câțiva pași concreți spre existență este un mecanism de clearing care va face mai facilă ocolirea sistemelor Vestului. Însă, ceea ce uită dezamăgiții este că țările BRICS, cu excepția Chinei, dorm cu dușmanul în pat. Am numit aici mica mare problemă pe care o au țările BRICS, anume băncile lor centrale. Imaginați-vă că în Rusia – care se află într-un război deschis cu Vestul – Banca Centrală e principala armă a Vestului, luptând pe față împotriva intereselor Rusiei.
Creșterea artificială a dobânzilor are ca efect scurgerea profiturilor dinspre economia reală spre băncile comerciale, distrugându-se astfel competitivitatea. Imaginați-vă ce e în celelalte țări ale BRICS dacă în Rusia se petrece așa ceva.

Probabil vă întrebați, pe bună dreptate, de ce nu se taie aripile băncilor centrale. Răspunsul imediat este frustrant: pentru că nu se poate! Băncile Centrale sunt asemeni unor tumori care au invadat întregul organism.
Neintervenind asupra lor îți asiguri supraviețuirea, dar cu tributul plătit hachițelor tumorii.
Începând să îndepărtezi brusc tumoarea nu faci altceva decât să-ți omori organele vitale, condamnându-te la moarte. Iată de ce un Bretton Woods al BRICS este infinit mai complicat decât cel de acum 80 de ani. Atunci stăteau la aceeași masă mafioții financiari cu statele naționale.
Acum e diferit.
De aceea, cele patru platforme propuse de Putin sunt menite a împinge BRICS spre o altă realitate economică, propunând alte instrumente care, la rândul lor, vor necesita alte abordări monetare care ar crea, într-o primă fază, un mecanism financiar supranațional independent de ceea ce există în prezent. În acest fel, Băncile Centrale ar ajunge operatori ai acestui circuit, fără a putea să-l controleze. 
Strategia lui Putin este cât se poate de simplă și eficientă: noua abordare va avea un efect similar cu o pastilă-minune, care va amăgi și, în același timp, va slăbi tumorile care paralizează economiile BRICS. Dar dacă va reuși abordarea propusă, rămâne să vedem. 

Autor: Dan Diaconu
Sursa: trenduri.blogspot.com/2024

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.