Brusturele cu scaieti (Arctium lappa)

Brusturele cu scaieti (Arctium lappa)

0 463

Brusturele creste pe maluri de rauri si paraie, in santuri si liziere.In functie de regiunea geografica il mai intalnim sub denumirea de bardanae, broscalan, brustur, buedea-ciumei, clococean, gula-de-balta, lipan, podval-galben, smantanica. Este mult mai mare decat potbalul galben din a carei familie face parte. Frunzele sale devin, la maturitate, mari cat palaria , sunt usor dintate si sunt acoperite cu un puf grip e partea inferioara. Copiii le foloseau pe timp de ploaie pe post de umbrele. Inflorescentele plantei sunt acoperite de carlige mici care se prind de balna si de haine. De aici s-au inspirat invetatorii sistemului Velcro- prindere? cu arici).


Cele mai folosita parti ale plantei sunt frunzele si radacina, in urmatoarele afectiuni:



  • Frunzele mari si proaspete se aplica sub forma de comprese, nu doar la entorse, luxatii si picioare ranite de prea mult umblat, ci si in orice fel de arsura, in leziuni ulceroase canceroase si in plagi usturatoare

  • Capaplasme cu frunze erau aplicatate pe articulatiile dureroase din cauza reumatismului.

  • In medicina populara radacina de brusture era folosita mai ales la curatirea sangelui si la tratarea eczemelor.

  • Radacinile au actiune antitermica si au fost foarte cautate in timpul epidemiilor de ciuma, se culeg inca inainte de perioada de inflorire. Ceaiul sudorific de administreaza in caz de febra, insuficinta respiratory, artrita(guta) si epilepsie. Se beau zilnic, incetul cu incetul, 1-2 cesti.

  • Radacina are un efect diuretic si purgativ ajutand la toxinelor. Radacinile adanci ale Brusturelui apara de infectii la plamani si curata organismul.

  • In tratarea diabetului: de 4 ori pe zi cate o lingurita de tinctura obtinuta din amesteccu radacina de papadie.

  • Colesterol: tinctura obtinuta din trei plante-Brusture, Papadie si Urzica-se administreaza timp de 21 de zile cate o lingura diluata intr-un pahar cu apa inainte de masa.

  • Cancerul ovarian si mamar – se combina radacina de Brusture, in parti egale, cu alte sapte plante curatatoare de acelasi calibru: Matasea de porumb, coaja de Crusin, radacina de Papadie, iarba de Trei-frati-patati, iarba de Coada-calului, frunzele de Mesteacan, florile de Soc. Din patru linguri de pulbere din acest amestec se face un litru de ceai dupa metoda de mai sus, care se imparte in patru si se bea pe nemancate de patru ori pe zi, la orele 7.00, 12.00, 16.00 si 21.00. In perioada de vara, se bea la orele 6.00, 11.00, 15.00 si 20.00.

  • Cancer de piele: un amestec de pulberi format din patru plante- Brustute 1 lingurita, Trei-Frati-Patati 2 lingurite, Coada calului 2 lingurite si Urzica 1 lingurita. Se face un macerat la rece intr-un vas cu ½ l de apa rece de seara pana dimineata. Se strecoara si ce aramas de planre se fierbe timp de 30 de minute in ½ l de apa. Apoi se combina se se beau 4 cani pe zi. Se pastreaza in loc racoros.

Modul de folosire:



  • Prepararea ceaiului: 5g de frunze uscate la 1 l de apa clocotita, lasati sa infuzeze 10 minute, beti 2 cani pe zi.

  • Macerat rece de radacini de brusture: se pune pese noapte la macerat in ¼ litru de apa, se incalzeste dimineata si se strecoara.

  • Comprese: frunzele proaspete sunt spalate, zdrobite si aplicate sub forma de compresa.Aceasta operatie se repeat zilnic de mai multe ori.

  • Pulbere: se macina prin masina de cafea planta uscata si se ia o lingurita pe stomacul gol inainte de masa. Se mesteca pulberea cu saliva si se inghite. Gustul este putin amar, dar se asimileaza mai bine.

  • Tinctura: intr-un borcan cu capac se pune 4-5 linguri de pulbere de radacina de brusture , se acopera cu 400ml alcool si 200ml apa. Se amesteca bine si se lasa la macerat 14 zile, se filtreaza apoi si se pune in sticle mai mici inchise la culoare.

?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.