Bucovina a fost ruptă din Țara Moldovei
De ziua Moldovei – 27 august – tuturor locuitorilor LA MULȚI, BINECUVÂNTAȚI ȘI LINIȘTIȚI ANI!
6 aprilie 1775 – A fost anul când Bucovina a fost ruptă din țara Moldovei. A fost atunci ocupată efectiv (în teren) de Imperiul Habsburgic (după ce fusese anexată oficial în ianuarie 1775) si deținută de acest imperiu până în 1918, în această perioadă denumirea imperiului s-a schimbat (numit de la 1804 Imperiul Austriac, iar din 1867 Imperiul Austro-ungar).
*** Regiunea se numea de fapt Țara de Sus a Țării Moldovei, si doar după stăpânirea hasburgică/austriacă i s-a schimbat denumirea în „Bucovina” așa cum o știm azi. Țara de Sus a Țării Moldovei (Bucovina) a intrat în componența Imperiului Habsburgic în urma convenției încheiate între Imperiul Otoman și Imperiului Habsburgic.
Teritoriul Bucovinei până atunci făcuse parte din Principatul Moldovei.
Imperiul Habsburgic/Austriac începuse ocuparea unor părți din „Bucovina” încă din octombrie 1774, dar ocuparea întregii provincii s-a încheiat abia in 1775 (în 1774, Imperiul Habsburgic anexase o porțiune de 10.442 km² din partea de nord-vest a Moldovei). Conform Recensământului austriac (habsburgic) din 1776 în Bucovina, populația românească era estimată la 85,33% români, 10,66% slavi și 4% alții.
Procentul de români a scăzut dramatic, tot conform recensământelor austriece din 1910, populația Bucovinei mai avea doar 34% români și 21% germani (inclusiv 13% evrei), 39% ruteni, 4,55% polonezi, circa 1% maghiari.
***La 4 martie 1849, „Bucovina” a devenit un „teren de coroană” separat al Kronlandului austriac și a fost declarată Herzogtum Bukowina (un ducat nominal) dar în 1860, a fost din nou dizolvată, amalgamată cu Galiția (situată in Ukraina si Polonia acum) apoi restabilită ca provincie separată din nou la 26 februarie 1861.
**** În 1918, după înfrângerea Austro-Ungariei și Germaniei în primul război mondial, Austro-Ungaria s-a destrămat, iar Bucovina s-a unit cu România, ca si Transilvania. Prin Unirea de la 1 decembrie 1918, se forma Romania Mare. Dar nu pentru mult timp, fiindcă Transilvania de Nord, în urma „arbitrajului” dictatorilor Hitler și Mussolini va fi acordată Ungariei prin Diktatul de la Viena din august 1940, iar in privința Bucovinei a fost în 1939 o decizie surprinzătoare a lui Hitler(care anexase deja Austria) de a „aproba„ „cedarea” Bucovinei către URSS deși in teoria „spațiului vital german” Bucovina era considerată în acest spațiu mai ales că aparținuse un timp Austriei, deși în 1939 aparținea României.
O posibilă explicație a deciziei surprinzătoarte a lui Hitler este că dorea ca România, nenulțumită de o viitoare pierdere (aranjată)a Bucovinei si Basarabiei în favoarea U.R.S.S să-l urmeze ca aliat (pe Hitler) in Războiul Mondial, pentru recuperarea Bucovinei si Basarabiei.
Astfel, abil, Hitler a trimis pe Ribbentrop in U.R.S.S pentru Pactul Ribbentrop-Molotov din 1939 (ce avea mai multe scopuri, nu viza doar Bucovina), pact cunoscut si ca Pactul Hitler-Stalin).
Partea de nord a Bucovinei împreună cu Basarabia urmau să fie atribuite U.R.S.S potrivit pactului secret aprobat de Hitler (care „ceda” un teritoriu dominat cândva de Austria, pentru a orienta România către Axa Berlin-Roma).
*** În 1940 Carol al II-lea a numit un premier cunoscut ca pro-german: Ion Gigurtu, care a afirmat că „România trebuie să facă sacrificii teritoriale pentru a demonstra orientarea sa pro-germană și aderarea totală la Axa Berlin-Roma.”
Si chiar de sacrificii teritoriale a avut parte, în mandatul său s-a cedat si Ardealul de Nord către Ungaria, la 31 august 1940…
În altă ordine de idei tot in 1940 s-a cedat si Basarabia si Nordul Bucovinei către URSS. Un proverb vechi spune – „Atenție la ce spui, pentru că s-ar putea să se întâmple”.
S-au împlinit în mod fatidic vorbele premierului Ion Gigurtu (care susținea Axa dinainte de a fi numit premier, poate tocmai de aceea a fost numit).
Dar Ion Gigurtu a fost ulterior arestat de Antonescu si trimis la pușcărie, foarte repede după ce Antonescu a preluat puterea si l-a îndepărtat pe regele Carol al II-lea.
Roata istoriei a fost ciudată si după arestarea lui Antonescu, era din nou liber Ion Gigurtu si chiar nominalizat ca posibil premier (conform declarației secretarului personal al regelui Mihai).
***Povestea istoriei, după cum vedeți e interesantă și plină de întorsături… Continuarea în alt episod, sau o puteți citi în articolele anterioare pe care deja le-am scris despre aceste perioade.
****Articol de prof. Laurentziu Roșu
Sursa: facebook.com
BIBLIOGRAFIA – „Bukovina , region, Europe” Encyclopedia Britannica,
- P. S. Aurelianu a publicat in 1876: „BUCOVINA. Descriere economică, însocită de uă charta.” Bucuresci – Typographia Laboratorilor Români, e singura carte ce a apărut despre Bucovina, în limba română, până în 1876,
- Iorgu Iordan, Toponimia românească, art. „Bugeac”,
- Keith Hitchins (istoric american specializat si in istoria României) -The Romanians 1774–1866. Oxford: Clarendon Press,
- Ion Nistor, „Istoria Basarabiei”, Gaëlle Fisher – „Looking Forwards through the Past: Bukovina’s „Return to Europe” after 1989–1991″ publicată in 2019 ,
- Neagu Djuvara, – Istoria ilustrată a Romaniei -Editura Humanitas publicată in 2014 ,
- Sophie A. Welsch (March 1986). „The Bukovina During the Habsburg Period”,
- M. Eminescu, Răpirea Bucovinei -Editura Saeculum I. O., 1996,
- Constantin Ungureanu – Bucovina în perioada stăpânirii austriece 1774 – 1918, Editura „Civitas”2003,
- Florin Constantiniu – „O istorie sinceră a poporului român”, Editura Univers Enciclopedic, București, 1997, etc