Bugetul – dezbatere in plen pe 17 februarie

Bugetul – dezbatere in plen pe 17 februarie

0 230

Bugetul de stat pe 2009 va intra in dezbaterea plenurilor reunite ale Camerei Deputatilor si Senatului pe 17 februarie, a anuntat, luni, secretarul Camerei, Valeriu Zgonea. Acesta a precizat ca deputatii si senatorii pot depune amendamente la proiectul de buget pana miercuri, la ora 9,00, inainte de inceperea sedintei comune pentru dezbaterea scrisorii premierului Emil Boc privind schimbarea structurii Guvernului.
„Dupa sedinta comuna, Comisiile reunite de specialitate dezbat bugetul de stat si al asigurarilor sociale pana vineri. Incepand de vineri pana duminica, pe baza avizelor date de Comisiile de specialitate reunite, se intruneste Comisia de buget-finante, care va lucra pe baza amendamentelor, pentru ca raportul final sa fie depus luni, la ora 13,00. Am stabilit ca dezbaterea pentru bugetul de stat si cel al asigurarilor sociale sa inceapa marti, in sedinta comuna, pana la finalizare”, a explicat secretarul Camerei Deputatilor.
Proiectul bugetului de stat pentru anul 2009 a fost aprobat, pe 5 februarie, in sedinta de Guvern, documentul cuprinzand si propunerile rezultate in urma discutiilor cu partenerii sociali.
Prezent lui la dezbaterea din plenul Camerei Deputatilor pe tema „Problematica IMM-urilor si a mediului de afaceri din Romania”, premierul Emil Boc a declarat ca bugetul propus de Guvern este „realist”, fiind „aspru cu prezentul si corect cu viitorul”.
„Bugetul pe care l-am inaintat Parlamentului este unul realist si porneste de la doi indicatori macroeconomici mari. Primul, o crestere economica de 2,5%, si un deficit bugetar de 2%. Acestea sunt constrangerile pe care le avem, iar in aceste constrangeri va trebui sa rezolvam problemele legate de sustinerea mediului de afaceri si a IMM-urilor, pentru a putea asigura in continuare dezvoltarea economica a tarii, precum si rezolvarea multiplelor si complexelor probleme sociale pe care le avem”, a aratat Boc.
Premierul este de parere ca Romania sufera de „obezitate birocratica” si de „obisnuinta risipei”. „Stoparea risipei si chibzuinta cheltuielilor sunt necesare, dar nu si suficiente. Ele sunt mijloace defensive prin care aperi un buget de austeritate”, a mentionat primul-ministru. Acesta a mai afirmat ca, pe plan extern, tara noastra se afla in fata celei mai mari crize economice din ultimii 60 de ani, cu consecinte greu de evaluat si cu evolutii imprevizibile. „Pe plan intern, in acest context international al crizei economice, venim dupa un an 2008 cu cel putin urmatoarele caracteristici economice: pe fondul unei cresteri economice de 7,8% in anul 2008, am avut un deficit bugetar de 5,2%. Daca acest deficit bugetar ar fi mers pe investitii, lucrurile nu erau atat de grave. Din nefericire nu au fost orientate aceste sume din deficit spre capitolul investitii, ci preponderent spre cheltuleli cu personal sau cheltuieli legate de bunuri si servicii”, a mai spus el.
Boc a subliniat ca, in 2008 exista o diferenta de 7 miliarde de euro intre veniturile prognozate si veniturile incasate la buget, vorbind si despre datoria de 2,1 miliarde de euro facturi restante catre firme,care, in opinia sa, trebuie sa fie achitata. Cu aceasta ocazie, premierul a enumerat masurile pe care Guvernul le-a propus pentru sprijinirea IMM-urilor si a mediului de afaceri, aratand ca „bugetul este sever cu cheltuielile abuzive ale administratiei”. Boc a declarat ca sectorul privat va fi partenerul statului, cu acelasi obiectiv, si anume locuri de munca si activitate economica productiva. Printre masurile enumerate de premier s-a aflat si neimpozitarea profitului reinvestit, care se va aplica din al doilea trimestru al acestui an, deoarece, in opinia sefului executivului, aceasta masura va stimula „apetitul investitional” al firmelor si va conduce la crearea de noi locuri de munca, dar si la infiintarea de noi IMM-uri.

Sursa: AGERPRES

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.